Nederland wilde militair ingrijpen in Suriname om Bouterse

Nederland had in 1986 samen met de Verenigde Staten plannen om militair in te grijpen in Suriname. Voor zo'n operatie zou het nodig zijn geweest het vliegveld tijdelijk te sluiten, doorgangswegen onder controle te krijgen en de Surinaamse strijdkrachten en de legerleiding tijdelijk ,,te neutraliseren''.
Het kabinet maakte zich in 1986 ernstig zorgen over de veiligheid van duizenden Nederlanders die in Suriname verbleven. De inzet van Nederlandse militairen werd overwogen om orde en recht te herstellen, Nederlanders en Amerikanen te beschermen en hen indien nodig te evacueren.
Er woedde tussen 1986 en 1992 een oorlog in Suriname. Die oorlog werd gevoerd tussen de toenmalige legerleider Desi Bouterse en zijn voormalige lijfwacht Ronnie Brunswijk, die van oorsprong een Marron (bosneger) is. De oorlog draaide om de macht over Oost-Suriname en de controle over de handel in cocaïne. Dat laatste zat de Amerikanen (toen o.l.v. president Clinton) met name dwars

Dat hebben de ministers Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) en Hans Hillen (Defensie) dinsdag mede namens premier Mark Rutte aan de Tweede Kamer geschreven.