NRC: Eurocrisis begint ook coalitie te teisteren

PVV’er Fleur Agema zei het laatst , constateert NRC: „2012 wordt het spannendste jaar uit mijn politieke loopbaan.” De eurocrisis zet de regeringscoalitie van VVD, CDA en PVV zwaar onder druk. De PVV heeft bij de formatie 18 miljard euro aan bezuinigen moeten slikken. Daarvoor kreeg de partij een gedoogakkoord terug, met boze dingen over buitenlanders. Maar nu duidt alles er op dat die 18 miljard niet genoeg is. Op Prinsjesdag bleek al dat  het kabinet mogelijk vijf miljard extra moet besparen. Nu worden de voorspellingen  somberder: er is een recessie (opkomst/al begonnen).
Extra bezuinigen dus.  Oppositiepartijen zagen gisteren hun kans schoon. D66-leider  Pechtold liet weten VVD en CDA niet te steunen als die er met de PVV niet uitkomen. Hij vindt dat het tijd is voor ingrijpende hervormingen van de AOW en het ontslagrecht. „Rutte moet nu leiderschap tonen. Het speelkwartier is voorbij.’’ Ook de PvdA zal niet te hulp schieten, zei Kamerlid Ronald Plasterk.
Het is al begonnen met de poging van Wilders de gulden terug te krijgen „Erg onhandig” vindt De Jager het dat Wilders in onrustige tijden nog meer onrust creëert. Nu is onrust creëren juist de kracht van de PVV-leider. Dat zal hij bij het openbreken van het regeerakkoord ook weer laten zien.