CDA bereidt zich voor op val van het kabinet

Het partijbestuur van het CDA heeft een scenario opgesteld hoe de partij op korte termijn moet omgaan met een kabinetscrisis.
Twee weken geleden is besproken hoe in die situatie snel een nieuwe partijleider kan worden aangewezen, zegt partijvoorzitter Ruth Peetoom zaterdag in een interview in NRC Handelsblad. Ze wil niet zeggen hoe dat scenario eruit ziet.
Door de economische crisis lijkt het erop dat extra moet worden bezuinigd, maar het is de vraag of gedoogpartij PVV daarmee instemt. Op het moment dat het kabinet valt, 'dan staan we er', zegt Peetoom in de krant. "Be there."
Peetoom vindt verder dat haar eigen partij minder “gedomineerd” moet worden door financieel-economische thema’s. “Natuurlijk moet je de financiën goed op orde hebben. Maar het is een randvoorwaarde, geen doel. Niet wat iets kost is belangrijk, wel de waarde die het heeft. Daarop moeten wij ons gaan profileren.”

Het kabinet moet volgens haar de gezondheidszorg, arbeidsmarkt en woningmarkt aanpakken. Normaal doet de partijvoorzitter zelden politieke uitspraken, maar met vicepremier Maxime Verhagen en fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma is afgesproken dat de communicatie 'helderder' kan.