Nu al ruzie in coalitie over extra bezuinigingen

Het slechte economische weer zet de coalitie op scherp. Het CDA is geïrriteerd over de koers van VVD en PVV, die zich vierkant tegen morrelen aan de hypotheekrenteaftrek hebben gekeerd.

„Ze zijn bezig met het oplepelen van hun verkiezingsprogramma”, stelt CDA-fractieleider Van Haersma Buma in De Telegraaf. „Ik ben niet van: kijk mij eens stoer mijn eisen stellen. Het gaat erom met welke oplossingen je komt.” De christendemocraat reageerde gisteren uitgesproken fel op het optreden van zijn politieke vrienden. Van Haersma Buma vindt het veel te vroeg om nu al te speculeren over welke maatregelen de coalitie volgend jaar moet nemen om de recessie het hoofd te bieden.

Het Centraal Planbureau maakte gisteren bekend dat de economie volgend jaar met een half procentpunt krimpt. Volgend jaar stijgt de werkloosheid en komen 90.000 mensen meer zonder baan te zitten. Hierdoor wordt het begrotingstekort niet snel genoeg teruggedrongen. Minister De Jager (Financiën) verklaarde gisteren dat extra bezuinigingen en hervormingen daarom noodzakelijk zijn, zijn collega Verhagen (Economische Zaken) stelde dat 2012 een zwaar economisch jaar wordt waar iedereen wat van zal merken.