Hoofd van de waarnemers in Syrië heeft zelf bloed aan zijn handen

De Sudanese generaal Mohammed Ahmed Mustafa al-Dabi (63), die door de Arabische Liga is benoemd tot leider van de waarnemersmissie in Syrië, onderhoudt nauwe banden met landgenoot en dictator Omar al-Bashir, meldt o.a. De Volkskrant. Bashir wordt door het Internationaal Strafhof gezocht voor genocide en misdaden tegen de menselijkheid. Al-Dabi is een naaste medewerker van Bashir.

Toen deze in 1989 door een staatsgreep aan de macht kwam, benoemde hij Dabi tot hoofd van de militaire inlichtingendiensten in Sudan. Eind jaren negentig leidde de generaal de operatie tegen rebellen in Zuid-Sudan, een oorlog waarin ruim 2 miljoen doden vielen.

Dat uitgerekend Dabi leiding geeft aan een team dat onderzoek doet naar mogelijke oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid, is een ongelukkige keuze, vindt de Amerikaanse mensenrechtengroep Enough Project. 'Dabi heeft in eigen land in het beste geval de ogen gesloten voor grove mensenrechtenschendingen, en in het slechtste geval er zelf actief aan bijgedragen', aldus een woordvoerder van deze ngo.

De Arabische Liga zegt voor Dabi te hebben gekozen omdat hij een ervaren militair leider is, en omdat hij afkomstig is uit een land dat redelijk neutraal staat tegenover Syrië.

Bron(nen):   De Volkskrant (betaald)  France24