Zo eerlijk is de strijd: Palestijnse doden en Israëlische doden

De Wall Street Journal, toch echt een rechtse krant, maakte een mooie serie infographics over de strijd in Gaza. Een van de grafieken laat het verschil zien in slachtoffers aan beide kanten. Over wie de agressor is en wie het slachtoffer. Schermafbeelding 2014-08-14 om 20.21.01

78 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Dead Silence

  Hamas zet eigen volk in om vermoord te worden. De grafieken zeggen helemaal niets over wie de aggressor is. Het zegt meer iets over de kwaliteit en de middelen. Die zijn aan Israelische kant veel geavanceerder.

  • Prikker

   Hamas heeft geen keuze in het strijdtoneel, ze kunnen niet kiezen ergens op een onbewoond stukje land strijd te leveren. Want ze strijden in hun woongebied om te overleven.
   Dat je dat ‘eigen volk inzetten om vermoord te worden’ noemt, geeft alleen maar aan hoe weinig je je hiervoor interesseert.

   (in antwoord op Dead Silence)
   • DisquJohn

    Ze hebben wel degelijk een keuze: joden en de staat Israël accepteren en stoppen met vechten. Heel simpel. Moet je eens kijken hoe snel de staafdiagrammetjes krimpen.

    (in antwoord op Prikker)
    • Jan Terlouw

     Wat een Joke. ‘Ik steel je land. Als je vervolgens je mond houdt dan gebeurt je niks. Maar o wee als je tegenstribbelt want dan zet ik je weg als terrorist en ben je vogelvrij verklaard’. Dit is de israelische tactiek in een notendop.

     (in antwoord op DisquJohn)
     • DisquJohn

      Neem jij het maar op voor de (al eeuwen) “vredelievende” Palestijnen. Spreek je later nog wel.

      (in antwoord op Jan Terlouw)
   • Jan Terlouw

    Inderdaad, dat heeft een Nederlandse journaliste gisteren bij knevel en van den brink gezegd. Ze heeft Gaza en israel bezocht. In israel heeft ze 1 scheur in een muur gezien en in Gaza zijn complete wijken weggevaagd. En dan heb ik het niet eens over die 1940 onschuldige Palestijnse burgers. Daarnaast heeft ze aangegeven dat Gaza zo klein is dat Hamas geen meter vrije ruimte heeft van waaruit ze raketten kunnen afschieten. Met dank aan israel want zij hebben ervoor gezorgd dat de gazanen als sardientjes op elkaar moeten wonen.

    (in antwoord op Prikker)
   • Dead Silence

    Moet ik me daarvoor interesseren dan? Kiezen kunnen ze wel, maar willen is een ander verhaal. En in dat laatste geval roep je zelf de ellende op je af.

    (in antwoord op Prikker)
    • Prikker

     Ieder volk heeft het recht zich te verdedigen tegen haar onderdrukkers.

     (in antwoord op Dead Silence)
     • Dead Silence

      Eens. Het zal dus ook een keer fout gaan hier.

      (in antwoord op Prikker)
     • Halofreak1990

      De enigen waardoor wij hier misschien worden onderdrukt, zijn de Amerikanen. Get real.

      (in antwoord op Dead Silence)
     • Robert Van het Hoen

      Way back on March 31, 1977, the Dutch newspaper Trouw published an interview with Palestine Liberation Organization executive committee member Zahir Muhsein. Here’s what he said:

      The Palestinian people does not exist. The creation of a Palestinian state is only a means for continuing our struggle against the state of Israel for our Arab unity. In reality today there is no difference between Jordanians, Palestinians, Syrians and Lebanese. Only for political and tactical reasons do we speak today about the existence of a Palestinian people, since Arab national interests demand that we posit the existence of a distinct “Palestinian people” to oppose Zionism.

      Read more at https://www.wnd.com/2002/07/14501/#OjRPoLjAt24GGqHH.99

      (in antwoord op Prikker)
     • Prikker

      Hou je rechts-extremistische haatsites svp voor je.

      (in antwoord op Robert Van het Hoen)
     • Robert Van het Hoen

      Sinds wanneer is een interview met een PLO leider in 1 van de grote dagbladen voor zo’n uitspraak?

      (in antwoord op Prikker)
     • Prikker

      Nogmaals, hou je verachtelijke haatsites voor je.

      (in antwoord op Robert Van het Hoen)
     • Robert Van het Hoen

      Trouw is a regular not extreme newspaper in the Netherlands. You re probably extreme leftist

      (in antwoord op Prikker)
 2. Jan Terlouw

  Inderdaad, israel heeft bewezen een moordmachine te zijn. Was al bekend. Maar nuvoor de zoveelste keer bevestigd. Zelfs rechtse media beginnen door de israelische propaganda te prikken.

  • Robert Van het Hoen

   matige machine hoor, de “palestijnse” bevolking heeft zich verdrie voudiggd sinds 48

   (in antwoord op Jan Terlouw)
 3. Robin

  Dus als beide kanten 2000+ dooien hadden gehad was het wel eerlijk geweest? Wat een stompzinnig idee. Trouwens, de joden stonden in de eerste helft al met 6.000.000 voor.

  • Jan Terlouw

   Eh…daar zijn niet de Palestijnen voor verantwoordelijk maar die vriendelijke Duitse oosterburen van ons. Wel feitelijk blijven.

   (in antwoord op Robin)
   • Dead Silence

    En daarom komt er nooit vrede als we de oude koeien uit de sloot blijven halen.

    (in antwoord op Jan Terlouw)
    • Halofreak1990

     Ja, inderdaad. Dus moeten we ophouden met het gejank om wat de joden is aangedaan in de tweede wereldoorlog als excuus te gebruiken om hun huidige wandaden te rechtvaardigen. Israël is niets beter dan Nazi Duitsland.

     (in antwoord op Dead Silence)
     • vanhetgoor

      Beste Halofreak1990, je hebt volkomen gelijk op een heel klein puntje na! De Israëli’s zijn weer het slachtoffer, net als toen. Destijds in Nazi-Duitsland waren zij het onderwerp van uitroeiing, en dat is exact wat de Palestijnen (Hamas e.d.) ook zouden willen, echter de Nazi’s pakte de genocide industrieel aan. Bij Hamas heeft men geen inzichten noch doorzettingsvermogen, alleen bankrekeningen in het buitenland en een flinke dosis hypocrisie.

      (in antwoord op Halofreak1990)
     • Halofreak1990

      Nee, je ziet het verkeerd. De Israëli’s zijn de aanvallende partij. Hamas en de andere Palestijnen maken zich enkel ‘schuldig’ aan het verzet tegen de onderdrukker. De manier waarop Hamas dit doet is discutabel, maar het doet niets af aan het feit dat de Palestijnen al decennia strijden voor een vrij land.

      (in antwoord op vanhetgoor)
  • Robin

   Hoorde je het sarcasme niet in mijn stem?

   (in antwoord op Robin)
 4. PaulusJ

  “Over wie de aggressor is en wie het slachtoffer”

  De waanzin kent geen grenzen meer.

  De zieke, zieke falsificatie van de oorzaak en gevolg.
  De omdraaiing van alle waarden. Het nieuwe fascisme is onder ons, in de vorm van redelijke linkse mensen. Die met de pen hun schreibtisch mörder werk doen. Veilig achter de computer in hun warme, huisje.

  Want de enige conclusie die W.I.K. geil van opwinding, het staat immers in een oh oh oh rechtse Amerikaanse krant, wil trekken: zelfverdediging mag niet, de Joden moet eerst maar in grote getale sterven voordat ze mogen terugslaan.

  Vorige keer werkte dit wat minder. Nu wordt dit anders opgelost gelukkig.

  Waar waren jullie (ouders) toen met de proportionaliteit?

  • Prikker

   Het enige dat ik hierover met je eens ben, is dat de waanzin geen grenzen meer kent.
   Dat illustreer je perfect.

   (in antwoord op PaulusJ)
  • Halofreak1990

   Als iemand, ongeacht wie, zich zo gedraagd als Israel, ben je ze liever kwijt dan rijk, maar als het een jood is die het doet, dan mag het ineens wel.

   (in antwoord op PaulusJ)
 5. Prikker

  Eens kijken wat voor spin likud.nl hieraan gaat geven.

  • Jan Terlouw

   Die ken in inmiddels uit mijn hoofd: ‘ Hamas zet Palestijnse burgers in als menselijk schild en zijn daar dus zelf voor verantwoordelijk’. Het standaard riedeltje van de propaganda toeter van israel.

   (in antwoord op Prikker)
 6. John_Rambo

  WIe leert kleuters dat de martelaarsdood sterven het hoogste goed is?
  Wie leert hen dan een Jood minder is dan een kakkerlak, en het verdient te sterven?
  Hamas kinderprogramma’s op YouTube. Let op: 5720 hits.

  • Jan Terlouw

   Ach…gaan we huilie huilie doen? Israel bombardeert met F16’s en jij maakt je druk om kinderprogramma’s? Het moet niet gekker worden.

   (in antwoord op John_Rambo)
   • John_Rambo

    Er kan nooit, helemaal nooit, vrede zijn tussen Israël en zulke lui als Hamas. Zij haten Joden meer dan wat dan ook ter wereld, net als alle moslims doen. Dit is een religieuze oorlog. Zolang er nog een Jood leeft, zullen moslims niet rusten voordat ook deze onder de grond ligt. Dat kan deze keer lukken, want hun vijanden, de moslims, krijgen hulp, uit onverwachte hoek. Je kan veel over Israëli’s zeggen, maar niet dat ze kinderen gebruiken om dit te winnen. Ik herinner me nog een tijd dat het not done was om zo te praten over Joden. Helaas zijn de Nazi’s wedergeboren, en de Jood is weer vogelvrij. Wanneer is de volgende Kristallnacht?
    Moet ik nou huilie huilie doen omdat Hamas geen straaljagers of tanks heeft? Ze zijn net slim genoeg om hun schoenen te strikken. Het zijn moslims, for crying out loud! Zij haten Joden, zij haten Christenen, zij haten protestanten, en zij haten atheisten. Dus vroeg of laat zal die oorlog zich ook naar jouw buurt verplaatsen. Om te beginnen met de Schilderbuurt.

    (in antwoord op Jan Terlouw)
    • Jan Terlouw

     In Schilderswijk is iedereen welkom. Behalve rechts extremisten. Hamas haat ook christenen, protestanten en atheïsten? Dus zo’n een beetje iedereen. Jochie, leef jij maar lekker in die zelf verzonnen wereld van je dan komt het helemaal goed met je. Vergeet niet om straks dat anti psychoticum op je nachtkastje in te nemen.

     (in antwoord op John_Rambo)
   • John_Rambo

    Ik zou het ook doen als de Israëli’s.
    Als iemand je volk met raketten beschiet om mensen te doden, sla je niet terug als een meisje. Dan kregen ze de volle laag.
    Of deed kleine Jantje dat vroeger op school wel zo, als een meisje terugslaan, als hij een pak slaag kreeg?
    Als ik een pak slaag kreeg, dan kreeg diegene op een onverwacht moment een stoel op zijn kop. Moet hij het maar niet doen.
    Helaas interesseert dat alles Hamas niet. De dood hoort bij hen bij het leven. Allah geeft, en Allah neemt. Tja, zo is dat nou eenmaal.
    Waarom zouden ze zich anders volhangen met explosieven?
    Dat ze met die dodencijfers komen hoort bij hun tactiek om Israël in een kwaad daglicht te zetten.

    (in antwoord op Jan Terlouw)
    • Jan Terlouw

     ‘Volhangen met explosieven’. Inderdaad, wat móet je anders bij gebrek aan wapens en uit pure wanhoop?Vergeet niet dat Hamas een verzetsbeweging is en geen staatsleger is. Het zijn trouwens geen raketten. Ik zou ze eerder door ontwikkelde vuurpijlen noemen. Immers, er zijn er volgens israel duizenden afgevuurd en er is niet 1 slachtoffer gevallen.

     (in antwoord op John_Rambo)
 7. DisquJohn

  Wordt het niets eens tijd voor wat zelfreflectie aan Hamas-zijde? Je krijgt wat je geeft, en dat geldt ook voor zgn. onschuldige moslimstrijders. Misschien toch eens een andere strategie kiezen?
  Ik doe een gek voorstel: de vrede bewaren.
  Ach ja.

  • Jan Terlouw

   Vrede willen ze maar al te graag maar eerst willen ze hun land terug.

   (in antwoord op DisquJohn)
   • DisquJohn

    Misschien is een gedeeld land ze best gegund, maar is vrede daarvoor randvoorwaarde…? Zou het proberen waard zijn, denkt u niet?
    Oh wacht…..het zijn moslims…tja.

    (in antwoord op Jan Terlouw)
 8. malky

  Israël is beter in staat zijn burgers te beschermen, dat heeft niets met agressie te maken.

  • Jan Terlouw

   Beter in beschermen maar duidelijk ook beter in het uitmoorden van onschuldige kinderen en vrouwen. Dat begint een exportprodukt te worden voor israel.

   (in antwoord op malky)
   • DisquJohn

    Wat een overdreven emotionele onzin.

    (in antwoord op Jan Terlouw)
   • Dead Silence

    U bedoelt Hamas.

    (in antwoord op Jan Terlouw)
    • Jan Terlouw

     Dat zou anders een hele slechte export produkt van Hamas zijn. Zoveel raketten afgeschoten en geen enkele israelische burgerslachtoffers. Israel kan dat veel beter. Een paar F 16’s en hup… 1940 dode Palestijnse kinderen en vrouwen.

     (in antwoord op Dead Silence)
  • Le_bon_sauvage

   Of beter in het overdrijven van de gevaren. Uw definitie van agressie klopt niet. Als uw puberale buurjongen een rotje door uw brievenbus gooit, blaast u dan zijn huis op?…zelfverdediging jaja, maar ook agressie.

   (in antwoord op malky)
   • John_Rambo

    Als ik nou af en toe een kogel door uw woonkamerraam schiet, en u neemt daarom kogelwerend glas, dan is het natuurlijk geen probleem meer om uw huis te beschieten. Er gebeuren toch geen ongelukken door het kogelwerende glas? Israël kan de meeste raketten onderscheppen. Maar ze zijn afgeschoten met het oogmerk om te doden. Het zijn moslims. Moet jij maar eens in de Schilderswijk lopen met lang zwart haar, en pijpenkrullen ipv bakkebaarden. Zwarte hoed op. Lange zwarte jas aan… Ik weet zeker dat jij het einde van de dag niet haalt. Net zoals bij VvG hebben ze een paar jaartjes in de gevangenis best over als ze een Jood kunnen vermoorden.

    (in antwoord op Le_bon_sauvage)
    • Jan Terlouw

     Al die mensen die een duidelijke mening hebben over Schilderswijk maar er nog nooit zijn geweest. Om moe van te worden. Ik heb er 10 jaar met veel plezier gewoond. Het is een de gezelligste volkswijken van Nederland. Ik ken een joodse vrouw (yael, gisteren op tv geweest bij NOS ) die er al 30 jaar woont en nog nooit is aangevallen. Terwijl iedereen in de wijk weet dat ze joods is. Probeer dat maar eens te verklaren.

     (in antwoord op John_Rambo)
 9. Point

  Ja, mooie statistiek. Waar zijn toch die Joden gebleven die zich al zo’n beetje de hele historie in een hoek lieten drijven? Je moet het het ook niet willen, Joden die van zich af kunnen slaan; de wereld op zijn kop. Nog even geduld heer Terlouw dan is de ammunitie van Israël op, want Amerika levert niets meer. Dan is er eindelijk vrede in het MO. of toch niet?

 10. Jan Terlouw

  Ik heb altijd gezegd dat ik het joodse volk een eigen staat gun maar niet op deze manier. Daar kan niemand akkoord mee gaan. Het beste zou zijn als de Palestijnen opgenomen worden in de staat israel. Israel wordt dan een land van joden en Arabieren waarin de macht eerlijk verdeeld wordt. Maar dat zullen de zionisten nooit accepteren. Die pleiten voor een staat voor alleen joden. Het zgn beloofde land.

  • John_Rambo

   Israël is omringd door islamitische landen. In principe zijn ze Joden allemaal vijandelijk gezind. Maar ze zullen het wel te druk hebben met mekaar afslachten. Gek hé? Daar heeft niemand een probleem mee.

   (in antwoord op Jan Terlouw)
  • Robert Van het Hoen

   Way back on March 31, 1977, the Dutch newspaper Trouw published an interview with Palestine Liberation Organization executive committee member Zahir Muhsein. Here’s what he said:

   The Palestinian people does not exist. The creation of a Palestinian state is only a means for continuing our struggle against the state of Israel for our Arab unity. In reality today there is no difference between Jordanians, Palestinians, Syrians and Lebanese. Only for political and tactical reasons do we speak today about the existence of a Palestinian people, since Arab national interests demand that we posit the existence of a distinct “Palestinian people” to oppose Zionism.

   Read more at https://www.wnd.com/2002/07/14501/#OjRPoLjAt24GGqHH.99alestine Liberation Organization executive committee member Zahir Muhsein. Here’s what he said:

   (in antwoord op Jan Terlouw)
 11. kletsmajoor

  Als aan beide zijden evenveel doden vallen, is een conflict opeens eerlijk? Als Rusland de Oekraine bezet en ervoor zorgt dat aan beide zijden evenveel doden vallen, is het een eerlijke bezetting? En zijn de Oekrainers “eerlijk” onderworpen ofzo? Vreemde logica houdt onze hoofdredacteur erop na.

  • Betweter

   Inderdaad! Ongeacht je mening over dit conflict, het aantal slachtoffers bepaalt niet wie de agressor is…
   (iets met statistiek en leugens …)

   (in antwoord op kletsmajoor)
 12. Likoed Nederland

  Wat een haatdragende waanzin: Bij de Duitsers vielen zeker honderd maal meer burgerslachtoffers dan bij de Amerikanen. De Duitsers waren ook het slachtoffer zeker?
  Of is het de schuld van Hamas, die graag zo veel mogelijk doden ziet aan beide kanten, voor hun eigen politiek gewin?

 13. Le_bon_sauvage

  Het is cynisch, maar de staat Israel, ontstaan eigenlijk als gevolg van de holocaust, heeft met Gaza het grootste ghetto ooit gecreëerd.

  Wiens leed is erger en wie heeft meer schuld en wie is begonnen, die discussie leidt allemaal nergens toe. Wie kan en wil het meest doen voor een oplossing? dat is de vraag.

  In de kern is dit, zoals zo vaak, een verdelingsvraagstuk. Er zijn ongeveer 6 miljoen Joden aldaar (nb. in 1945 slechts 150.000…als je over een Tsunami van immigranten spreekt), en ook 6 miljoen Palestijnen. Als de VN die 2 groepen nu eens een jaartje van plaats laat verwisselen, gewoon om te kijken hoe dat gaat, en om begrip te kweken voor de situatie van de ander…ik denk wel dat ik weet wie het hardste zou piepen.

  • Point

   Ja, Israel heeft welvaart geschapen, geheel op eigen kracht, dus ruilen van plaats zou heerlijk zijn vaoor de palestijnen. De Joden zijn altijd slimmer dan de rest. En dat doet pijn bij de buren.

   (in antwoord op Le_bon_sauvage)
   • Jan Terlouw

    Israel heeft haar welvaart op eigen kracht bereikt? Ben je vergeten dat israel jaarlijks 3 miljard dollar van de VS krijgt? En dan heb ik het niet eens over de vele voordeeltjes vanuit de EU en de vele bedrijven die de zionistische agenda steunen. Het is dus niet waar dat ze alles op eigen kracht hebben gedaan. Zonder de hulp van de VS en EU zou israel er niet beter voor staan dan Libanon. En dat Israëliërs slim zijn valt te betwijfelen. Als ze echt slim waren dan hadden ze allang een oplossing gevonden voor de israelische/Palestijnse kwestie.

    (in antwoord op Point)
    • Point

     Hoe komt het dat zoveel Joden een Nobelprijs winnen, want met amper 15 miljoen Joden op de wereld maken ze slechts een magere 0,2% van de wereldbevolking uit. Toch krijgen ze het voor elkaar om maar liefst 30% van de Nobelprijzen te winnen sinds 1901. Goed presteren in onderwijs en wetenschappen is in de Joodse cultuur een must. Daarom is het behalen van goede cijfers erg belangrijk binnen Joodse gezinnen. Ze creëren een goede leeromgeving waarin kinderen met aanleg ook daadwerkelijk de kans krijgen om zich te ontplooien. Kom daar een om bij de volken rond Israel.

     (in antwoord op Jan Terlouw)
 14. Karel Kritisch

  Wat heeft het aantal doden met eerlijkheid te maken? Wat een onzinnige kop. Als er bij beide zijden evenveel doden vallen dan is het eerlijk ofzo?

 15. Vogelbeest

  Dode burgers zijn voor Hamas de belangrijkste bron van inkomsten. Een economie heeft Gaza nauwlijks. Ze leven van giften en donaties.

  Hoe meer burgerdoden, hoe groter de donaties en schenkingen.

  Daarom schiet Hamas het liefst zijn raketten af vlak naast scholen, moskeeen en ziekenhuizen. Dan zijn er veel burgerslachtoffers als Israel terugslaat en die doen het goed op tv. Goed voor de inkomsten. Hamas gebruikt zijn eigen bevolking als slachtvee.

  • Jan Terlouw

   Hamas gebruikt zij eigen bevolking als slachtvee? Dat klopt ten eerste niet. En al zou het kloppen dan kunnen we niets anders concluderen dan dat israel Hamas graag helpt met haar strategie.

   (in antwoord op Vogelbeest)
   • Chemical Dude

    “Dat klopt ten eerste niet. En al zou het kloppen dan….” Moslim logica hahahahahahaha

    (in antwoord op Jan Terlouw)

Reacties niet toegestaan