Amerika zet minnares van Poetin op de sanctielijst

Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft de vriendin van de Russische president Vladimir Poetin op de zwarte lijst gezet. Alina Maratovna Kabaeva, die een relatie had en mogelijk nog heeft met de Russische leider, werd gesanctioneerd "omdat ze een leider, ambtenaar, senior executive officer of lid van de raad van bestuur van de regering van de Russische Federatie is of was", aldus een verklaring van het ministerie van Financiën. Die verklaring beschrijft de 39-jarige Kabaeva als iemand die 'een nauwe relatie met Poetin' heeft. Ze is een voormalig lid van de Doema "en is het huidige hoofd van de National Media Group, een pro-Kremlin imperium van televisie, radio en gedrukte media."

In april meldde de Wall Street Journal dat het sanctioneren van Kabaeva door de VS werd overwogen. Kabaeva staat al op de zwarte lijst de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk.

Kabaeva, geboren in Oezbekistan in 1983, was kampioen ritmische gymnastiek. Haar atletiekcarrière was echter niet zonder controverse; een dopingschandaal dwong haar twee gouden medailles terug te geven die ze had gewonnen op de Goodwill Games van 2001.

Bron(nen):   CNN