Slecht nieuws voor Emile Roemer

De fractie van de SP vond het gisteren nodig om naar buiten te brengen dat de positie van fractieleider Emile Roemer niet ter discussie staat. Dat is doorgaans het begin van het einde. Het CDA zei dat (kort voor het einde) over Jaap de Hoop Scheffer en Eelco Brinkman, de PvdA over Melkert en Cohen en de SP over Agnes Kant. De aankondiging dat er niets aan de hand is is doorgaans het beginhoofdstuk van het eindspel. De SP-fractie bespreekt dinsdag het optreden van fractieleider Emile Roemer tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen vorige week. Roemer kreeg het tijdens de algemene beschouwingen moeilijk toen hem gevraagd werd alternatieven voor de kabinetsplannen te geven. Hij kon geen financiële onderbouwing leveren omdat de SP-voorstellen niet waren doorgerekend door het Centraal Planbureau. Op een bepaald moment in het debat kwam hij niet meer uit zijn woorden. Zaterdag vindt er een al geplande partijraad van de SP plaats, zegt Ulenbelt. Hij denkt niet dat Roemer daar onder vuur zal komen te liggen. In SP-kringen begint te klemmen dat Roemer niet geschikt is om de SP klaar te stomen voor kabinetsdeelname. Hij is geknipt voor de volkse tegenstem, maar ongeschikt om het landsbestuur te dragen. Een goeie wethouder van Boxtel, maar geen staatsman in de dop

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. vandehoedenderand

  Maar dat is de SP toch ten voeten uit? De tegenstem vertolken? Ze hebben het zelfs als slogan gebruikt. Ja, lokaal doen ze inmiddels wel mee, maar op landelijk niveau blijven ze weigeren om water bij de wijn te doen. Iets wat noodzakelijk is in een coalitieland. Ik weet niet, ik vind Roemer zo slecht nog niet. Maar ja, ik ben zelf geen socialist, dus wat weet ik ervan…

  Een andere linkse partij – de PVV – zat tijdens de AB ook flink te schreeuwen over zorg en sociale zaken. Lekker flink met geld smijten dat er in de eerste plaats überhaupt niet meer is. Het begrotingstekort daalt – als het goed is en mede dankzij de hervormingen van het kabinet – naar 2,2%. Dat’s onder de EU-norm, maar nog steeds gewoon een tekort. Dat betekent dat de staatsschuld – die al gigantisch is – nog steeds op loopt. Elke dag, elk uur, elke seconde. Het dringt maar niet door tot de socialistische partijen dat de koek gewoon meer dan op is. Wilders wil dat oplossen door ontwikkelingshulp af te schaffen. En Rutte pareerde dat terecht door te zeggen dat je daar misschien een paar weekjes verder mee komt. De PVV doet dus eigenlijk wat de SP al jaren doet: overal tegen zijn. Maar dan nog een tandje erger. Dat leidt er toe dat het bijzonder moeilijk samenwerken is met andere partijen. Ik denk dat dát het probleem van de SP is, niet zozeer Roemer.

 2. Paulraw

  Roemer lijkt me een oprechte vent,geen straatvechter .
  Maar als het waar is dan is dat slecht nieuws voor de PvdA .Als Roemer met slechte oppositie al 2x zoveel zetels haalt als Samsom ,kan een goedgebekte SP-opvolger Samsom op 5 zetels weten te krijgen.Dat zou dan weer wel mooi zijn.Nadeel is dat ze Samsom dan extra snel gaan vervangen.
  Groeit de PvdA weer door een poppetjeswisseling,da’s dan weer minder.

 3. Burgermans

  De SP is sowieso niet geschikt voor regeringsdeelname. Als ze een salonfähige leider zoeken vervreemden ze zich van hun eigen achterban.
  Vooralsnog heeft Roemer anderhalf keer zoveel kiezers achter zich dan Samsom , zo slecht doet ie dus niet.

 4. Malky

  De man kan kennelijk niet zo goed liegen, draaien en principes uitruilen, volkomen ongeschikt in een systeem van vriendjespolitiek, baantjescarrousel en electoraatnaaien.

Reacties niet toegestaan