Dossier: wie is François Hollande

De (bijna) nieuwe president leek jarenlang te saai om president te worden. Maar na vijf jaar Sarko zijn de Fransen toe aan saai en anders. En anders zal het zijn. NIet meer de doener Sarkozy, maar de bedachtzame François Hollande. En ook inhoudelijk is het anders. Hij wil niks weten van Europese bemoeienis met begrotingstekorten en wil de pensioenleeftijd niet verhogen, maar verlagen. Dat gaat er bij de Fransen in is als koek. Europa zal het merken dat er een (gematigde) socialist in het Elysee komt.
Hollande is nooit minister geweest. Hij was sinds 1979 lid en vanaf 1997 ruim 10 jaar lang leider van de Socialistische Partij (PS), maar werd voortdurend overvleugeld door anderen, inclusief zijn toenmalige levenspartner Ségolène Royal. Hij maakte de scheiding van haar - ze hebben 4 kinderen - in 2007 bekend toen de verkiezingen voorbij waren. Het huwelijk was feitelijk al eerder voorbij: sinds 2006 heeft Hollande een vriendin.
Royal was presidentskandidate voor de PS in 2007. Dit jaar was Hollande waarschijnlijk ook geen kandidaat geweest als de PS-coryfee Dominique Strauss-Kahn zich mei vorig jaar niet zou hebben vergrepen aan een kamermeisje in New York.
Hij heeft zich gepresenteerd als een gematigde persoon die de Franse staat gul en dominant wil houden en niet wil bezuinigen.

Lees ook: Frankrijk in de ban van de 75% belasting van Hollande