VVD-aanhang: Rutte moet weg

De meeste VVD-leden vinden dat Mark Rutte bij de komende Tweede Kamerverkiezingen geen partijleider meer moet zijn. Rutte heeft volgens hen na meer dan 16 jaar partijleiderschap zijn beste tijd gehad: "Het is tijd voor een frisse wind."

Dat blijkt uit onderzoek dat EenVandaag onder bijna 500 VVD-leden deed in aanloop naar het partijcongres van vandaag. Zes op de tien (61 procent) ondervraagde leden vinden dat de VVD voor de Tweede Kamerverkiezingen iemand anders moet aanstellen als leider. Rutte is sinds 2006 partijleider. Leden vinden dat hij het goed heeft gedaan als leider, maar denken dat het voor de partij beter is als dit zijn laatste termijn is.

'Nieuw elan nodig'
Het is tijd voor 'een frisse wind' en 'nieuw elan', wordt door meerdere VVD-leden gezegd. "Het is goed om na zoveel jaren, al 5 keer lijsttrekker sinds 2006, een nieuwe leider te kiezen", schrijft iemand. Een ander lid: "Niet omdat we hem moeten afserveren, maar omdat het gewoon beter is om na lange tijd andere mensen te hebben."

Ze vrezen dat Rutte niet meer de aantrekkingskracht heeft op kiezers die hij eerder wel had. Er plakken crises aan hem waardoor hij niet meer in staat is kiezers te enthousiasmeren, is de gedachte.

Bron(nen):   Eenvandaag