Nederlanders, buitenlanders, allochtonen. De cijfers

Er zijn bijna net zoveel Duitsers in ons land als Turken, het percentage allochtonen in ons land is slechts 11 procent. Over niets wordt in Nederland zoveel gesproken op basis van halve waarheden en hele misverstanden als over buitenlanders en integratie. Twee sites roeien dapper tegen de fact-free stroom in. Landgenoten of Buitenlui en Flip van Dyke en de Republiek Allochtonie. De laatste site heeft een overzicht gemaakt van heel veel feiten over buitenlanders. Hoeveel 'allochtonen' wonen er in Nederland? En welke herkomstgroep is het grootste? Zijn dat 'de Marokkanen', zoals de meerderheid van de Nederlanders volgens een recent onderzoek van Ipsos denkt, of is het een andere groep? Wonen er meer Spanjaarden of Somaliërs in Nederland? Is 1 op de 10 Nederlanders van Turkse afkomst? Of is het misschien 1 op de 25 of 1 op de 50? Hieronder een paar grafiekjes, als voorproefje. Maar beter is het hele stuk te lezen. Dan weet je waarover je het hebt Schermafbeelding 2014-11-18 om 07.49.52   Schermafbeelding 2014-11-18 om 07.53.47

41 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Windows 8

  Ik mis een tabelletje : correlatie misdaadcijfers met afkomst.

  • vandehoedenderand

   http://www.republiekallochtonie.nl/dossier-allochtonen-criminaliteit-en-cultuur

   Astu. Doe ermee wat u wilt. U zult ongetwijfeld iets te mekkeren vinden. Onder de ‘kop’ oorzaken kunt vast wel iets vinden wat u aanstaat.

   “Verdachten komen meestal uit een huishouden met een laag inkomen: in 2006 behoorde 38% van de autochtone verdachten tot huishoudens met een laag inkomen. Dit gold ook voor de helft van de Turkse en Surinaamse verdachten en ruim 60 procent van de Antilliaanse en Marokkaanse verdachten.”

   Misschien daar eens iets an doen. Maar ja, dat zal wel links gelul zijn.

   (in antwoord op Windows 8)
   • Windows 8

    “Misschien daar eens iets aan doen.”
    Hier in BE dus ook in NL krijgt iedereen dezelfde kansen. Hoe komt het dat Chinezen ea Aziaten amper in zulke lijsten voorkomen?
    Als je na de derde of is het al vierde gen, amper NL praat, niet integreert en halstarrig blijft vasthouden aan middeleeuws sprookje, dan ligt de schuld enkel bij jou en jou alleen.

    Hoeveel decennia nog van misdrijven gevolgd door ‘ies skoeld maatschappij’ onzin, moeten we aanhoren?

    (in antwoord op vandehoedenderand)
    • Guest

     In NL ook veel Belgen die komen zeiken over hoe slecht het hier is gesteld. Nooit opgevallen?

     (in antwoord op Windows 8)
    • Calhoun84

     In Nederland, en waarschijnlijk ook in België, heeft iedereen op papier inderdaad dezelfde kansen maar in de praktijk is niets minder waar. U zou eens moeten weten hoeveel cv’s direct naar de shredder gaan wanneer de naam Mohammed er op staat.

     (in antwoord op Windows 8)
     • Windows 8

      Ik heb 3 Mohammed’s als collega’s/ in team gehad (IT , internationaal) en er was een gemene deler : alle 3 probeerden onder werk uit te komen, deden zaakjes en communiceerden niet. en eisten uitzonderingen op basis geloof.
      Bedrijven moeten draaien dus geen mo’s meer, eigen keuze

      (in antwoord op Calhoun84)
     • Calhoun84

      Ik werk ook met allochtonen, niet allemaal Mohammeds, en daarnaast werk ik via vluchtelingenwerk met Syriërs, Irakezen en Somaliërs. Ik deel uw ervaringen niet, alleen met Somaliërs is het wat lastiger werken. Die eerste twee groepen zijn zeer actief en doen hun best om te aarden in de Nederlandse maatschappij.

      (in antwoord op Windows 8)
     • Windows 8

      Het ging hier over 4de gen mocro’s die geen kansen zouden krijgen …

      (in antwoord op Calhoun84)
     • Calhoun84

      Dat heeft u er later van gemaakt, uw statement was dat iedereen in Nederland dezelfde kansen heeft. U had het over Mohammeds en niet over 4e gen. Marokkanen. Maar ook met deze groep kan ik prima werken al is er altijd een groep dat lastig doet. Maar laagopgeleide Marokkanen zijn in principe niet veel anders dan laagopgeleide Nederlanders. Wel iets temperamentvoller. Toegegeven, over het algemeen werk ik liever met Turken, Syriërs of Irakezen.

      (in antwoord op Windows 8)
     • Windows 8

      belachelijk natuurlijk om te veronderstellen dat een azielige zoeker gelijk dezelfde kansen zou moeten krijgen…

      (in antwoord op Calhoun84)
     • Calhoun84

      U weet ook wel dat dit niet de boodschap was van mijn voorbeeld omtrent asielzoekers. Dit ging om de omgang met “Mohammeds” daar u aangaf dat alle drie de Mohammeds op uw werk onder het werk uit proberen te komen en dit koppelt aan het islamitisch zijn. Een vergelijking met asielzoekers gaat dan prima op omdat dit aangeeft dat een vergelijking van drie moslims op uw werk met alle moslims de grootst mogelijke flauwekul is.

      (in antwoord op Windows 8)
     • Windows 8

      oh ja, Mijn advocaat is een marokkaan …
      Kansen genoeg dus.

      (in antwoord op Calhoun84)
     • Calhoun84

      Oké…. U snapt toch ook wel dat één Marokkaanse advocaat niet inhoudt dat er gelijke kansen zijn?

      (in antwoord op Windows 8)
     • Windows 8

      Mijn hele team bestaat uit verschillende nationaliteiten, de kansen zijn er, zolang je je kop niet in sprookjes steekt.
      Hoe lang wil jij dit excuus gebruiken? Waarom zien we geen aziaten in deze tabellen? Is het dan toch genetisch omwille van de inteelt? Waarom is het nooit EIGEN verantwoordelijkheid en worden er door ‘jullie’ steeds EXTERNE factoren gezocht, decennium na decennium

      (in antwoord op Calhoun84)
     • Calhoun84

      Waar hebben wij het nu over? Dat er kansen zijn of dat er gelijke kansen zijn? Ja, de kansen zijn er maar nee, die zijn niet gelijk. Mensen met een islamitische voornaam moeten harder werken om hun kansen te pakken dan mensen met een Nederlandse voornaam. Feit is, en dat weet ik uit ervaring, dat cv’s van moslims sneller ongelezen in de shredder belanden dan cv’s van Jan of Piet.

      Datzelfde geldt overigens voor screenings, moslims worden zwaarder gescreend dan autochtonen. Dat mag u terecht vinden of niet, maar de kansen zijn gewoon niet gelijk.

      EDIT: gelijke kansen zijn niet alleen voor moslims een utopie. Ook (te) dikke mensen, rokers, vrouwen en homo’s kunnen (en worden) hierop beoordeeld tijdens gesprekken.

      (in antwoord op Windows 8)
     • Windows 8

      Boehoe , hoeveel kansen denk je te hebben in zandbakkistan?

      (in antwoord op Calhoun84)
     • Calhoun84

      Helemaal niet relevant. Maar blijkbaar is met feiten discussiëren zonder onderbuikgevoelens vandaag niet aan u besteed.

      (in antwoord op Windows 8)
     • Windows 8

      Neen, maar ik ben dat gezeur na 4 generaties echt wel beu.
      Dat Mo- of Ach- problemen heeft met een baan te vinden, ligt aan zijn eigen en niemand anders. De thee en koekjes zijn op.

      (in antwoord op Calhoun84)
     • Calhoun84

      Ik heb er persoonlijk heel veel moeite mee om een individu te beoordelen op een collectief en juist dat is hetgeen wat er gebeurd. De Mohammed die solliciteert hoeft niet de dupe te zijn van Ibrahim die het heeft verpest.

      U geeft zelf aan een Marokkaanse advocaat te hebben, als hij goed genoeg is om uw advocaat te zijn dat is ieder ander toch goed genoeg om op zijn minst op gesprek te komen?

      U heeft aangegeven dat iedere Belg en Nederlandse dezelfde kansen heeft. Ik ben het daar volledig mee oneens.

      (in antwoord op Windows 8)
     • Windows 8

      Als een ‘individuh’ aangeeft telkens voor een collectief te kiezen dan voor zijn werkverplichtingen, moet je daar als bedrijf rekening mee houden.

      (in antwoord op Calhoun84)
     • Calhoun84

      Dus u geeft hiermee aan dat niet ieder individu in Nederland dezelfde kansen heeft?

      En nogmaals, u heeft blijkbaar pech met uw ervaringen. Ik heb namelijk hele andere ervaringen. Maar wij geven mensen dan ook de ruimte voor hun religie en/of levensstijl te hanteren.

      (in antwoord op Windows 8)
     • Windows 8

      “Maar wij geven mensen dan ook de ruimte voor hun religie en/of levensstijl te hanteren.”
      Die hebben geen plaats op de werkvloer.

      (in antwoord op Calhoun84)
     • Calhoun84

      Bij ons is daar alle ruimte voor, ik ervaar dat wel als prettig. Mensen krijgen veel tijd en ruimte en ik merk dat dit wel een positief effect heeft op de medewerkers. Vijf keer per dag bidden? Prima, hebben wij een ruimte voor. Op dankdag ‘s avonds naar de kerk? Prima, dan wordt je niet ingeroosterd. Geen varkensvlees of rund? Prima, dan eet je met de vegetariërs mee. Een kruisje of een hoofddoek dragen? Prima, niemand die er last van heeft. Een gebedskring op de werkplek tijdens de lunch? Prima, wij regelen de ruimte en de tijd voor kringleiders. Ik denk dat je een divers team het productiefst krijgt wanneer je mensen ook de ruimte geeft.

      (in antwoord op Windows 8)
     • Windows 8

      “Mensen krijgen veel tijd en ruimte…” op kosten van een seculiere gemeenschap dmv tonnen subsidie.

      (in antwoord op Calhoun84)
     • Calhoun84

      Ja hoor, dat wordt allemaal betaald door u en andere atheïsten en agnostici. (Hoewel die categorieën ook bij ons in dienst zitten). Productiviteit, goed werkgeverschap en een fijne werkplek hebben er niets mee te maken.

      (in antwoord op Windows 8)
     • Windows 8

      En na uw thee met koekjes traject komen dit soort mensen in de echte maatschappij, totaal onaangepast aan realiteit en klagen ze : “we krijgen geen kansen ”
      Goed bezig die soepsidie industrie

      (in antwoord op Calhoun84)
     • Windows 8

      bedankt om weer eens aan te tonen waar het misloopt. Geen enkele werkgever wil zulke onaangepasten in dienst en dat blijkt nu ook nog eens de schuld van mensen en instellingen zoals u.

      (in antwoord op Calhoun84)
     • Calhoun84

      Het gebeurd vaker dan u blijkbaar denkt, in de dienstverlening maar ook in het bedrijfsleven. Het wordt zelf steeds populairder om mensen vrijheid en ruimte te geven.

      (in antwoord op Windows 8)
     • Windows 8

      Soepsidie clubjes en overheden waar men met geld van anderen werkt vast wel …

      (in antwoord op Calhoun84)
     • Windows 8

      ik denk dat ‘productiefst’ een relatief begrip is en uw ‘divers team’ geen seconde stand houdt in de echte bedrijfswereld.

      (in antwoord op Calhoun84)
     • Calhoun84

      Uw bevooroordeeldheid en uw minachting sieren u niet. Religies en *hobby’s* (aangezien u het nodig vond om mij op taalfouten te wijzen doe ik maar hetzelfde) passen prima in een moderne organisatie. Dat u daar anders over denkt is prima, maar u kunt geen oordeel geven over de bedrijfsvoering op slechts aannames.

      (in antwoord op Windows 8)
     • Windows 8

      Religies = dogma’s , moderne organisaties evolueren. Zelfs u moet dat verschil zien maar enkel dankzij soepsidies kan u het zich permitteren kop in’t zand te steken.

      (in antwoord op Calhoun84)
     • RP Geniet

      Met zoveel criminele geloofsgenoten heeft hij werk genoeg, denk dat in zijn klantenbestand geen Nederlandse achternaam te vinden is. Btw is jouw advocaat schrijf je en is Marokkaan, zegt genoeg.

      (in antwoord op Windows 8)
     • Windows 8

      No problemo. Gewoon bericht bewerken, leeg maken.

      (in antwoord op RP Geniet)
 2. kletsmajoor

  Hoe nuttig het verzamelen van betrouwbare cijfers ook is, het is “maar” één stap in de analyse en (hopelijk ooit) verbetering van de bestaande problemen met immigranten.

  Op deze site is meneer van Dyke weleens vaker naar voren geschoven als immigratie/integratie deskundige maar ik meen me te herinneren dat hij elke discussie over immigranten reduceert tot detaillistische twistgesprekken over de precieze percentages. Zijn inzet leek vooral om mensen daarmee de mond te snoeren. Van analyse van de problemen en ideeën voor oplossingen was geen sprake.

 3. PaulusJ

  Het stuk hierboven is net zo nutteloos als zeggen dat er maar 3 mm regen gevallen is en de windkracht maar 2bft was, in Thailand tijdens de tsunami. Ja inderdaad gemiddeld. Maar de tienduizenden doden en gewonden en vernietigde dorpen hebben weinig aan gemiddelden.

  Van alle Amsterdammers heeft 9% een Marokkaanse achtergrond, en in de leeftijdscategorie 10-14 jaar is het aandeel Marokkaanse Amsterdammers (19%) het hoogste. Maar de overlast en ellende ervan is 80% en meer.

 4. Twan

  Mooi lijstje, alleen ik geloof er geen bal van als ik zo om me heen kijk in het centrum/woonwijken van Helmond en diverse andere steden.

 5. Meneer Dick

  Marokkanen tellen voor 3, want zij drie keer zo nadrukkelijk aanwezig.

 6. Bram

  Reuze ‘interessant’ maar laten we de criminaliteits en uitkerings cijfers er eens bij pakken. Wordt het een heel naargeestig artikel op deze steeds meer op JOOP lijkende site.

 7. Malky

  Het over feiten willen hebben en dan de kwalificatie “slechts” voor 11% zetten, jammer joh.

Reacties niet toegestaan