Amerikaanse ambassadeur gedood in Libië: oorzaak een anti-islam film

De Amerikaanse functionaris die dinsdag bij een bestorming van het Amerikaanse consulaat in Benghazi om het leven kwam, blijkt de ambassadeur van de Libische ambassade in Tripoli. Chris Stevens is samen met drie andere ambassademedewerkers om het leven gekomen bij een raketaanval op het consulaat. Dat meldt persbureau Reuters. Het consulaat werd bestormd door milities die kwaad zouden zijn vanwege een film waarin de draak wordt gestoken met de profeet Mohammed. Dezelfde film zou ook de woede hebben gewekt van duizenden Egyptenaren, vooral salafisten. Zij protesteerden gisteren voor de Amerikaanse ambassade in Caïro en vervingen de Amerikaanse vlag door een islamitsche. Volgens de Wall Street Journal gaat het om Innocence of Muslims waarvan een trailer is te zien op internet. De hoofdpersoon is de profeet Mohammed, en die mag niet worden afgebeeld volgens de islam. Bovendien wordt Mohammed afgeschilderd als de homoseksuele zoon van onbekende ouders, die pleit voor kinderslavernij en seksuele relaties buiten het huwelijk, in naam van de islam. De B-film is gemaakt door Sam Bacile, een Israëlisch-Amerikaanse projectontwikkelaar uit Californië. Hij ontving 5 miljoen dollar van Joodse donateurs. Tegen de WSJ verklaarde hij dat de islam een religie van haat is. 'De islam is een kanker. De film is een politieke film en geen religieuze film.' De film is gepromoot door de Amerikaanse dominee Terry Jones, die in april opriep tot het verbranden van de Koran en tegen de bouw was van een moskee was op Ground Zero. Volgens Jones is de film niet bedoeld om moslims aan te vallen, maar om hen te laten zien 'hoe destructief de ideologie van de islam is.' Hoewel de Egyptische demonstranten hun woede vooral op de film richtten, waren de protesten volgens de krant eerder een uiting van algemene onvrede over het Amerikaanse beleid in de islamitische wereld. 'Obama! Obama! Wij zijn allemaal Osama!', werd er gescandeerd. Onder de demonstranten was ook Al Zawahiri, de broer van Al Qaeda-leider Ayman Al Zawahiri. Hij heeft na zijn vrijlating uit de gevangenis het geweld afgezworen en zichzelf opgeworpen als intermediair tussen islamisten en het Westen.  

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. AAFJE

  Niet heel erg nieuwswaardig, vind ik zelf. Ga naar het Hollandse strand, dan zie je hetzelfde, alleen zijn de borsten in kwestie niet per definitie van Beroemde Amerikanen.

 2. zwellie

  Ik ken toevallig alleen de laatste ‘beroemdheid’,moet ik me u diep gaan schamen of kan het nu nooit meer goed komen met mij?

 3. Willem Brouwer

  De demonstranten hebben de film zelf niet een gezien. Wordt ze dit weer voorgekouwt door een iman??

 4. Pietje_Precies

  de OORZAAK van de dode is een meute onaangepaste bavianen die het consulaat aanvalt.

 5. Bert Hilhorst

  Dit wordt bye bye Obama.

Reacties niet toegestaan