Wordt Barack Obama een ‘lamme eend’ in de komende 4 jaar?

Barack Obama krijgt een steeds comfortabeler voorsprong op Republikein Mitt Romney.  Koerst Obama dus relaxed af op 6 november. Nee, allerminst. Hij moet nog wel even winnen en – een beetje buiten de blik van het grote publiek – is er een andere , heel bedreigende ontwikkeling.

De Democraten zouden de meerderheid 53 tegen 47 zetels  in de Senaat (de Amerikaanse Eerste Kamer) kunnen verliezen. In het Huis van Afgevaardigden zijn ze al in de minderheid (242 – 193).

Als dat doemscenario bewaarheid wordt heeft Obama een vijandig congres tegenover zich. Vergelijk het maar met een premier Emile Roemer met een meerderheid van VVD en PVV tegenover zich of premier Rutte met een linkse meerderheid in de Tweede Kamer. Dat is in ons systeem ondenkbaar maar in de VS kan dat wel.  Dan krijg je niks gedaan. Je wordt dan een ‘lame duck president’ (lamme eend).

Is dit scenario reeel? Ja, helaas voor Obama wel. Uit een overzicht van RealClearPolitics en de New York Times blijkt glashelder dat het een nek-aan-nek race is. Er is nog een aantal staten onbeslist.  Net als bij de presidentiele race worden er vele miljoenen dollars besteed aan de campagnes. De uitkomst daarvan beslist mede de kansen van Obama op een succesvolle tweede termijn.

Bron(nen):   WashPost  HuffPost  AllVoices