Na nieuwe onthulling is de kans groot dat Zijlstra weg moet

Halbe Zijlstra is nog dieper in de problemen dankzij Jeroen van der Veer, ex-CEO van Shell. Van der Veer is de ‘bron’ die Zijlstra geheim wilde houden.

Zijlstra hoorde van ‘een bron’ een verhaal over Putins oorlogszuchtige plannen. Hij deed of hij er zelf bij was toen Putin die woorden sprak. De Volkskrant nam contact op met ‘de bron': Jeroen van der Veer, die in 2006 namens Shell in de datcha van Putin was. Het was Van der Veer die in 2016 Zijlstra vertelde wat hij hoorde in Putins datcha.

Van der Veer zegt dat Zijlstra zijn woorden verkeerd heeft door verteld. Zijlstra suggereert dat Putin oorlogszuchtige plannen heeft om de Baltische staten en andere delen van de oude Sovjet Unie in te nemen. Van der Veer zegt dat hij dat niet aan Zijlstra heeft gezegd. De woorden van de Russische president waren in de eerste plaats ‘historisch’ bedoeld en duidden niet op een militair voornemen om het huidige Rusland uit te breiden.

Het klopt wel dat hij in een breder gesprek met Zijlstra over Putin heeft gesproken, laat Jeroen van der Veer per e-mail aan de Volkskrant weten. Maar de opmerking van Putin over Groot-Rusland was ‘historisch bedoeld': ‘Historisch gezien is Groot-Rusland groter dan huidig Rusland’, schrijft Van der Veer. Volgens Van der Veer heeft Zijlstra zijn woorden aangedikt.

Deze nieuwe onthulling maakt de kans dat Zijlstra minister kan blijven heel klein. Vandaag debatteert de Tweede Kamer met Zijlstra en Rutte.

Bron(nen):   De Volkskrant