Ruud Lubbers wist van gedwongen seks in vluchtelingenkampen

Al in 2001 wist de VN dat medewerkers van hulporganisaties regelmatig seks eisten voor een vluchteling iets kreeg, eten, medische hulp, toegang tot scholing. Een onderzoeksteam onderzocht de zaak en rapporteerde met schokkende precisie. De bewijze  kwamen uit verschillende brandhaarden. De Times beschikt over een rapport van 85 pagina’s aangeboden aan de onlangs overleden Ruud Lubbers, die toen Hoge Commissaris van de Vluchtelingen was, bij de UNHCR, de VN-organisatie voor vluchtelingen. Er was ook een  lijst bij van 63 hulpverleners die vermoedelijk hun macht misbruikten om seks af te dwingen. Het ging om 4o hulporganisaties waaronder Save the Children, Artsen zonder grenzen, en Care International.

Lubbers en de rest van de leiding van de UNHCR hebben het rapport ter zijde gelegd. Het was volgens Lubbers niet concreet genoeg. The Times, die het rapport in handen heeft, noemt dat onbegrijpelijk omdat het rapport juist man en paard noemt. En de UNHCR nam ook de aanbeveling niet over om nader onderzoek te doen. Van de 63 mogelijke daders die werden genoemd werd slechts een handvol aangepakt.

Onlangs kwam het misbruik opnieuw boven water. Want het blijkt al die jaren te zijn doorgegaan, door de lakse houding van de UNHCR.

Bron(nen):   Times  Times (rapport)