Frankrijk probeert begrotingsgat te dichten met Nutella

Fransen zijn dol op Nutella. Voor het ontbijt besmeren ze hun baquette ermee, en de crêpe met Nutella is veruit het populairst. Maar de palmolie die de chocoladepasta bevat is vet en ongezond, en de productie ervan milieuonvriendelijk. Volgens de regering leidt palmolie tot zwaarlijvigheid en hart- en vaatziektes. Toch wordt het product veelvuldig ingezet door de voedingsmiddelenindustrie omdat het goedkoper is dan alternatieven zoals olijfolie, boter of zonnebloemolie. De Senaat heeft er nu mee ingestemd de belasting op palmolie te verhogen met 300%. Het ‘Nutella-amendement’ heeft al voor behoorlijk veel onrust gezorgd in Frankrijk. Volgens Hélène Bekmezian die een blog heeft op de site van Le Monde probeert de socialistische regering het begrotingsgat te dichten door extra belastingen te heffen op genotsmiddelen, bier, tabak, energiedrankjes en Nutella. ‘In plaats van structurele hervormingen door te voeren op de sociale zekerheid en de loonkosten voor werkgevers, is de regering bezig met het bijeenschrapen van belastingen’, schrijft ze. De communistische Senator Annie David vindt dat belasting de arbeiders pakt. 'Laat ze palmolie verbieden als het zo slecht is'. Nutella is trending topic in Frankrijk.

Bron(nen):   Le Monde      

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Dead Silence

  Het zoveelste voorbeeld dat onze politici totaal van de pot gepleurd zijn. en hoe roder, hoe gekker.

 2. disqus_CFhFvd3w5l

  Op zich is dit voor het milieu een goede ontwikkeling. Palmolie consumptie is grotendeels de oorzaak van het verdwijnen van het regenwoud in zuidoost azië. Rij maar eens rond in Maleisië. Zoveel weilanden als wij hebben zoveel palmolie velden zijn er in Maleisië. Het neemt niet weg dat het beter is om te hervormen dan extra te belasten.

 3. OverMyDeadBody

  NUTella oftewel hoe help je een land naar de klotuh.

 4. Guido Thys

  Het is baguette, met een “g”. Hardnekkige fout in Nederland.

 5. Pietje_Precies

  Socialists are always short of other peoples money….
  Eigen keus door de Fransen, Hollande was ook heel helder over zijn visie voor Frankrijk en hij voert uit wat ie beloofd heeft.
  Dit is goed voor Frankrijk. De ellende moet daar echt zo groot zijn dat echt iedereen beseft dat het zo niet langer kan. Dan pas komt er draagvlak voor rigoreuze hervormingen en zal ook Frankrijk weer in de pas gaan lopen met pensioenleeftijd en sociale zekerheid. Met Hollande komt dat moment gewoon wat sneller. Dat is uiteindelijk in het grote geheel gewoon het beste wat de Fransen kan overkomen…..

Reacties niet toegestaan