Hoogleraren: ‘Nederland is op haar na ontsnapt aan ramp zoals met brug in Genua’

In oktober 2016 werd de Merwedebrug bij Gorinchem plotseling afgesloten voor vrachtverkeer, vanwege ‘haarscheurtjes’. Twee hoogleraren van de TU Delft stellen nu dat Nederland toen op het nippertje is ontsnapt aan een ramp vergelijkbaar met de instorting van de Morandibrug in Genua afgelopen zomer.

Emeritus hoogleraar veiligheidskunde en rampenbestrijding Ben Ale en hoogleraar constructieleer Rob Nijsse trekken hun conclusie na bestudering van een rapport van organisatieadviesbureau Berenschot naar de gang van zaken destijds. Volgens het rapport had de brug nog een ‘restlevensduur van zes dagen’ en stond hij het op het punt van instorten, menen de wetenschappers aan wie EenVandaag het document voorlegde.

Na de ontdekking van de haarscheurtjes is de brug twee maanden gesloten geweest voor vrachtverkeer. Ben Ale noemt het ‘een wonder’ dat de brug er nog staat. Het roept de vraag op of het toezicht op bruggen in Nederland wel zoveel beter is dan in Italië. “Soms is er misschien een fataal ongeval nodig om de boodschap weer eens goed voor het voetlicht te krijgen,’’ aldus Ale.

Bron(nen):   AD