VVD’ers zijn toe aan nieuwe leider: “Dijkhoff man van het volk”

De lokale bestuurders van de VVD zijn toe aan ‘een frisse wind’ en ‘vers bloed’. Dat blijkt uit onderzoek van het NRC onder 169 Statenleden, wethouders, burgemeesters en gemeenteraadsleden van de partij.

Ruim twee derde van hen vindt dat het tijdperk Rutte op zijn einde loopt. Fractievoorzitter Klaas Dijkhoff wordt het vaakst genoemd als opvolger van de premier. Waar mensen buiten de VVD de Brabander veel te populistisch vinden, noemen mensen binnen de partij hem ‘een man van het volk’. Negen van de tien lokale bestuurders waren zeer te spreken over de tweede man van de liberalen. Ze vinden dat hij ‘duidelijke taal’ spreekt.

De ondervraagde VVD’ers vrezen het Balkenende-scenario. De oud-premier bleef achteraf gezien één termijn te lang zitten. Het CDA werd afgestraft bij de verkiezingen en verloor de helft van haar zetels. Om een dergelijk drama te voorkomen zou Rutte eerder moeten worden vervangen.

Met Dijkhoff aan het roer zal de VVD nog een extra ruk naar rechts maken. Daarmee maaien de liberalen mogelijk het gras voor de voeten weg van Thierry Baudet en zijn Forum voor Democratie, maar wint ook het populisme nog meer terrein.

Bron(nen):   NRC