Hoe China Taiwan wil herveroveren

Politiek
door Admin
zaterdag, 02 mei 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Doordat de wereldwijde recessie Taiwan hard raakt, komt de onafhankelijkheid en veiligheid van het Aziatische eiland in de toekomst in gevaar.
De crisis dwingt Taiwan namelijk steun te zoeken bij aartsvijand China. En de Chinezen spelen dat spelletje handig, stelt auteur en Taiwan-expert Steve Tsang op de site van Foreign Policy.
De onlangs aangetreden Taiwanese president Ma Ying-Jeou heeft campagne gevoerd met de belofte om de economische banden met China aan te halen en daar maakt Beijing gebruik van. Zo voorspelt Tsang dat China de Taiwanese economie zo met de eigen economie wil verweven, dat officiële onafhankelijkheid in de toekomst de facto onmogelijk wordt.
En de nationale veiligheid van Taiwan komt ook in gevaar als de relaties met China sterk verbeteren. Want waar is immers al dat Taiwanese wapentuig dan nog voor nodig?
De rol van de Verenigde Staten is interessant. De grootmacht zal alles in het werk willen stellen om een toekomstige oorlog te voorkomen. Inlijving van Taiwan door het communistische China is niet in het belang van de VS, maar een militaire confrontatie met Beijing al helemaal niet.
Daarmee doemt een nieuw probleem op voor president Obama.
Bron(nen): Foreign Policy