Obama: Geen atoombommen

Politiek
door Admin
dinsdag, 06 april 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Maandag beweerde president Obama dat hij er alles aan zal doen om te voorkomen dat de Verenigde Staten hun toevlucht moeten nemen tot het gebruik van nucleaire wapens.
Dit wordt gezien als een nieuwe (terughoudende) strategie; al zei de president erbij dat hij een uitzondering wil maken voor Iran en Noord-Korea. Obama streeft ernaar dat alle landen hun nucleaire ambities opgeven.
Om het goede voorbeeld te geven, wil hij daarom dat de VS zich terughoudend opstellen en het ontwikkelen van nieuwe nuclaire wapens opgeven. De wereld komt nu in een fase dat nucleaire dreiging veel verder gaat dan de kans dat de Sovjet Unie wellicht een atoomwapen inzet.
Er zijn inmiddels kleine schurkenstaten en zelfs terroristische organisaties die op dit gebied een grotere bedreiging vormen dan het vroegere Rusland en China - vandaar de poging van Obama een nieuwe strategie te ontwikkelen.
Uiteraard zijn de uitlatingen van de president een bron voor nieuwe controverse in eigen land. Diehards zien er het zoveelste bewijs in dat Obama een mietje is die niet eens met een atoombom durft te gooien. En progressieven zullen teleurgesteld zijn dat de president weigert te zeggen om nooit als eerste een atoomwapen te zullen gebruiken.