Vrouw diplomaat rijdt Britse tiener dood en vlucht land uit op diplomatieke immuniteit

Een rel tussen het Verenigd Koninkrijk en de VS: de vrouw van een Amerikaanse diplomaat heeft in Engeland een tiener dood gereden. Met gebruik van haar diplomatieke immuniteit is ze Groot-Brittannië ontvlucht. Amerika weigert haar nu uit te leveren.

Volgens de Britse media gaat het om Anna Sacoolas, die op 27 augustus de 19-jarige Harry Dunn dood reed. Hij zat op een motor, zij in een Volvo. Het gebeurde bij RAF Croughton, een Britse militaire basis in de buurt van Oxford. 

De ouders van de jongen hebben tegen Daily Mail gezegd dat de vrouw zeker 350 meter op de verkeerde weghelft reed. Ze zou vanaf de basis de verkeerde weghelft zijn opgedraaid. Dat zag de politie op beelden van een bewakingscamera. De frontale botsing die volgde, werd de jonge motorrijder fataal.

Eerst zei de vrouw nog tegen de politie dat ze zou meewerken, maar toen ze er achter kwam waarvoor ze vervolgd zou worden, vluchtte ze alsnog het land uit. Daarvoor gebruikte ze haar diplomatieke immuniteit. Volgens bronnen in de Daily Mail zou ze met haar man het VK hebben verlaten op advies van de Amerikaanse ambassade.

Op dit moment ligt het onderzoek stil. De Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab heeft al aan de Amerikaanse ambassadeur in Londen laten weten diep teleurgesteld te zijn. Ook heeft hij om uitlevering gevraagd.

Bron(nen):   AD