Opgepakte man (58) Ruinerwold officieel verdacht van vrijheidsberoving

De 58-jarige Josef B. die gisteren werd opgepakt in Ruinerwold is door het Openbaar Ministerie officieel verdacht van wederrechtelijke vrijheidsberoving en het benadelen van de gezondheid van anderen.

De Oostenrijker was de huurder van de boerderij net buiten het Drentse dorp. Daar zijn deze week een vader en zes kinderen gevonden, die al negen jaar niet buiten zouden zijn geweest. Morgen wordt de klusjesman voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Er is nog veel onduidelijk over wat zich precies afspeelde in de Drentse boerderij. Vandaag bleek dat geen van de inmiddels volwassen kinderen ingeschreven staat bij de gemeente. Nog niet eens bewezen is of de mensen wel echt familie van elkaar zijn.

Ook is de rol van de 25-jarige man die in het café alarm sloeg een mysterie. De man, die zich Jan Zon van Dorsten noemt, is de laatste maanden actief geweest op sociale media. Uit zijn berichten blijkt dat hij op de hoogte was van de laatste technologie en van wat zich afspeelde in de wereld.

Uit zijn online profielen blijkt verder dat hij werkte voor Creconat, het bedrijfje van Josef B en dat hij de Facebookpagina beheerde van kachelbedrijf Arikazan Nederland, eveneens een onderneming van de Oostenrijker.