Vrijwillig salaris inleveren? ‘Heeft u Matthijs van Nieuwkerk al gebeld?’

Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) wil een einde maken aan de superinkomens die steeds opnieuw voor onrust en onmin zorgen. Vanaf dit jaar krijgt geen bestuurder meer dan € 187.340 en daarna moet het nog minder worden. Plasterk zegt dat veel verdienen de cultuur is geworden, en die cultuur wil hij hoe dan ook terugdringen. Te beginnen met het vrijwillige inleveren van salaris, als gebaar. Deze week werd een lijst gepubliceerd met veelverdieners in publieke dienst. De Volkskrant vroeg een aantal van hen hoe zij er tegenover staan. Bestuursvoorzitter Koos Moerland (€ 216.186) van zorginstelling Cura Mare in Dirksland: 'Het is wrang om te worden neergezet als graaier. Ik doe mijn stinkende best om dit ziekenhuis te besturen en overeind te houden. Als ik mijn energie in het bedrijfsleven had gestopt, had ik vijf keer zo veel verdiend. Dat is ook een manier om ernaar te kijken.' De Telegraaf zette Dominique Weesie, presentator, directeur en voorzitter van publieke omroep PowNed, met foto en salaris (€ 213.229) op de voorpagina, tussen de andere 'absolute toppertjes' als Matthijs van Nieuwkerk (€ 493.420) en ex-politicus (D66) Roger van Boxtel (€ 391.0710). Juist Weesie's PowNed richt zich op de ergernissen van de gewone man. Weesie begrijpt ‘de woede heel goed. Dat maakt het best wel ongemakkelijk.' Niettemin peinst Weesie er niet over vrijwillig salaris in te leveren. 'Ik draai drie banen tegelijk. Ik werk elke dag van half 9 tot 12 uur 's avonds. Dat is heftig. Als ik er een rotzooi van zou maken, geef me op mijn falie, maar dat is niet zo. Wij hebben geen overhead, geen secretaresses, geen woordvoerders. Wij krijgen een budget en daarmee doen we het. In mijn vorige baan bij GeenStijl verdiende ik veel meer. En als de wet me voorschrijft minder te gaan verdienen, ben ik de eerste die meedoet.' Veelgehoorde wedervraag: 'Heeft u Matthijs van Nieuwkerk al gebeld?'

Bron(nen):   de Volkskrant      

12 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Prikker

  Huftermentaliteiten… het is nooit genoeg, want ze werken er toch zo hard voor, dus elke kritiek is bij voorbaat afgewimpeld.

 2. Ron Kersten

  Het blijft een lastig onderwerp. Waarop is deze norm gebaseerd, en waarom wordt er niet meer gekeken naar hoe het echte bedrijfsleven dit “reguleert” ? Het is in mijn ogen belachelijk dat een presentator als Matthijs wordt vergeleken met een bestuursvoorzitter van een zorginstelling. Matthijs lult een beetje op TV maar is zijn geld zeker niet waard.

  Koos Moerland ken ik niet maar ik kan me voorstellen dat hij een veel zwaardere (lees: bestuurlijke) baan heeft dan iemand die “presentator” is bij de publieke omroep. Even voor de duidelijkheid: Matthijs is niet eens een echte presentator, meer een gespreksleider (als hij tenminste zin heeft) en dat is niet te vatten onder de noemer “bestuurder” die de Balkenende norm hanteert.

  Politici lullen veel en velen presteren ook weinig tot niets. Laten we dit soort “publieke” figuren eens allemaal langs de meetlat leggen die in het bedrijfsleven wordt gebruikt ! Ook daar is het niet allemaal zuiver, maar over het algemeen vlieg je er daar sneller uit als je onder de maat presteert en er zijn meer toezichthouders en instanties die daadwerkelijk de middelen hebben om een bedrijf tot de orde te manen (zelfs met harde sancties).

  Bovenal denk ik dat we af moeten van die bodemloze put die publieke omroep heet, ik kijk er niet naar maar betaal die zooi wel. Er moeten daarom wel grenzen worden gesteld dus of je schrapt banen of je zet een maximum op de salarissen of nog beter : je doet beide. Of het nu (semi-)overheid is of niet, je moet goed omgaan met je centen en dus streng handhaven: zorg dat je waar voor je geld krijgt en anders kunnen die gasten inleveren of vertrekken.

  De Balkenende-regel is te kortzichtig maar je moet ergens een begin maken. Het werkt blijkbaar niet, dus nu moet een volgende – betere – oplossing worden ingezet. Zorg dat goed meetbaar wordt wat mensen moeten leveren (targets, SMART), stel daar een marktconforme/redelijke beloning tegenover, en kijk of op alle punten is voldaan. Zo ja… dan is de persoon zijn/haar geld waard… zo nee : een “slecht weer”-gesprek is dan onvermijdelijk.

  En in het geval dat iemand meerdere banen/rollen op zich neemt, dan kan het inderdaad zo zijn dat iemand meer dan 40 uur werkt in de week en voor iedere rol een beloning ontvangt: die kan en mag dan tesamen hoger zijn dan de Balkenende-norm, vind ik…

  • bierneus

   Waarom een maximum salaris? waarom is er toch die neiging om voor anderen te bepalen wat goed is? Als de Vara zijn hele budget aan de heer Witteman zou willen betalen, prima, blijft alleen niet veel Vara over…

   (in antwoord op Ron Kersten)
   • Gold Forever

    Omdat het om belastinggeld gaat en dus niet om de vrije markt. Het is op zijn minst bijzonder te noemen dat iemand die een land bestuurt minder verdient dan Paul de Leeuw, die eigenlijk weinig kwaliteiten heeft die de maatschappij dienen.

    (in antwoord op bierneus)
    • bierneus

     Over kwaliteiten valt te twisten, zowel over Paul de leeuw als over ons landsbestuur. De vraag is: waarom die fixatie op wat individuele mensen verdienen? Misschien leveren De Leeuw en Van Nieuwkerk wel een veelvoud van hun salaris op aan reclame inkomsten. Iedereen op deze site vindt hun programma’s natuurlijks niets, maar ca. Een miljoen anderen hebben er veel plezier van, en daar wordt door adverteerders goed voor betaald..
     Ik vindt het zo kleinzielig allemaal…
     En over het salaris van landsbestuurders: wellicht is dat te laag…de kwaliteit van het gemiddelde kamerlid is nou niet om over naar huis te schrijven, voor sommige ministers geldt hetzelfde..

     (in antwoord op Gold Forever)
 3. Jannie Ooms

  Die Koos Moerland toch. ‘Als ik mijn energie in het bedrijfsleven had gestopt, had ik vijf keer zo veel verdiend’. Welnee, als Koos in het bedrijfsleven zou hebben gewerkt, zou hij hooguit afdelingschef zijn geworden en inmiddels met een burn-out thuis hebben gezeten. Wees maar blij hoor, Koos, met je baan als zorgmanager. Je moet het aan de top van de de zorg al heel gek doen om ontslagen te worden namelijk.

 4. bierneus

  Kunnen wee eens ophouden individuen die meer dan 190.000 euro verdienen weg te zetten als graaiende nietsnutten? 190.000 is een heel net inkomen maar absoluut geen super inkomen en door deze jalousie gedreven Lynch mentaliteiteit wordt de grauwe middelmaat de norm.
  ALS er dan geklaagd moet worden, klaag dan over de organisaties die het kennelijk nodig vinden hun door de belastingbetaler ter beschikking gestelde budget te gebruiken om 500.000 aan een presentator te betalen. Wellicht kan er iets van de subsidie af..
  aan de andere kant: als wij/de overheid bepaald heeft wat iets mag kosten, dan mag de uitvoerende organisatie wat mij betreft zelf bepalen hoe ze de uitvoering doen? Als de kwaliteit aan de verwachting voldoet heeft het voor mij geen nut om te gaan kijken of er iemand wellicht ‘te veel’ heeft verdiend…kijken we ook of er geen secretaresses rondlopen die 75.000 euro verdienen? Lijkt me ook aan de hoge kant voor het werk…

  • janneke123

   Ik heb absoluut geen probleem met grootverdieners maar mensen als van Nieuwkerk die ter meerdere eer en glorie van zichzelf gniffelend de beroerde verslaggever uithangt van ons geld dat klopt niet.

   ALS mensen bereid zijn deze engerd in te huren als dagvoorzitter of clown dan mag hij van mij miljoenen per jaar verdienen maar een uitgekauwd tv programma aan elkaar huichelen hoeft wat mij betreft niet zo vet te worden betaald.

   (in antwoord op bierneus)
   • bierneus

    Ik ben het eens met je mening over Van Nieuwkerk, helaas een heleboel andere mensen niet, zijn programma’s zijn vrij succesvol….
    Ik vraag me ook af of de publieke omroep wel miljoenen uit de belastingplichtig moet krijgen, maar als we dat dan besluiten, moeten we ons niet te veel met de individuele inkomsten bemoeien..
    Vergelijk me voetbal (met het risico dat ik nu veel Brabanders boos maak, sorry): PSV is vorig jaar via een onroerend goed truc door de gemeente gered. Belastinggeld. Hun werknemers verdienen veelvouden van de Van Nieuwkerken van deze wereld. Ook Balkenende norm voor geredde voetbalclubs?

    (in antwoord op janneke123)
 5. John

  Eigenlijk willen we alleen belasting/premies betalen voor wat WIJ nuttig vinden, daarom is er boosheid. De machteloosheid van de belasting/premiebetaler klinkt in alle bezwaren. Het is ergerlijk als dat weggezet wordt als afgunst of jaloezie, het is complexer dan dat naarmate de druk op de midden en lagere inkomens toeneemt. Dat besef dringt langzaam door in Den Haag. Wat de private sector betreft: die geweldige mannen (zijn het toch bijna altijd, maar weinig vrouwen op de apenrots) die van ‘s morgens negen tot middernacht in touw zijn zouden de helft van hun werkdrift kunnen investeren in een duo baan. Twee mensen een boven modaal inkomen en een leuke niet overbelastende baan, met tijd voor relatie en gezin, voor de hele gemeenschap positief zowel als het individu.

 6. Bert Hilhorst

  5 ton per jaar voor elke avond wat slap ouwehoeren is best leuk betaald.

 7. E. Verhaal

  Ongelooflijk inderdaad, dat zo’n Koos Moerland denkt dat hij ruim een miljoen per jaar zou verdienen in het bedrijfsleven. Wat een zelfoverschatting! Vreselijk genant maar het maakt ook precies het probleem duidelijk: zo denken die bestuurders écht! Ze vergelijken zichzelf echt met de absolute top van het bedrijfsleven, totale narcistische zelfoverschatting. De meeste bestuurders hebben een psychiatrische afwijking en dat lijkt bij deze Moerland zeker op te gaan. Tsssss, een volstrekt onbekende zorginstelling uit Dirksland notabene vergelijke met leiding geven aan een beurgenoteerde wereldwijde multinational want alleen aan die absolute top worden mogelijk bedragen van rond de miljoen betaald als dat al zo is. Deze Moerland spoort niet maar het is uiterst schokkend om te lezen dat hij desondanks zo’n zorginstelling leidt, kwetsbare mensen van hem afhankelijk zijn en zo’n man ondertussen dit soort denkbeelden heeft. Doodeng!

Reacties niet toegestaan