Ouders Tim Ribberink tonen afscheidsbrief aan NRC na ophef

De ouders van de 20-jarige Tim Ribberink, die in november zelfmoord pleegde omdat hij gepest zou zijn, hebben woedend gereageerd op de gisteren uitgezonden documentaire Het Zwijgen van Tilligte van VARA-programma DeGids.fm. In deze documentaire betwijfelt journalist Bert of Tim wel echt werd gepest. Molenaar betwijfelt zelfs of de afscheidsbrief die in de rouwadvertentie werd gepubliceerd wel heeft bestaan. De documentaire zorgde gisteren voor veel ophef. De ouders van Ribberink besloten gisteren bij monde van de oom van Tim, te reageren tegenover NRC. Ook stuurde de familie een kopie van de afscheidsbrief mee. Scholte Lubberink (de oom van Tim): 'Triest dat het zover moet komen, maar als dit een eind kan maken aan de geruchten, dan moet het maar. Misschien is er wel geen sms. Ik sluit niks uit. Een kind is dood, dat is niet te verdragen. De ouders schamen zich. Met zo’n brief is dan alles opgelost. Dan heb je een externe vijand: het pesten. Dat Molenaar insinueert dat ouders van de dood van hun kind een stunt proberen te maken, is het allerergste wat hij kan zeggen' Volgens de familie was het afscheidsbericht een notitie op de iPhone van Ribberink die hij zonder vergrendeling naast zich achterliet. De familie maakte na zijn dood een screenshot van de notitie voor de politie: De aankondiging van de VARA-reportage:  

Bron(nen):   NRC      

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. IwanovKapotjeplov

  Molenaar dacht zeker weer een leuke scoop te hebben, op kosten van de nabestaanden van Tim. Journalistiek prutswerk, puur om te scoren. Even goed onderzoek doen, en daar hoort bij met de betrokkenen spreken, had dit voorkomen.

 2. Jannie Ooms

  Werkelijk schandalig, zo’n journalist die meent de diep bedroefde ouders te moeten achtervolgen over het graf van hun zoon heen. Om te kotsen!

 3. RhodBerth

  Ik been geen psycholoog, maar ik heb meerdere keren gelezen dat mensen die zelfmoord plegen zich totaal isoleren, en niet meer in staat zijn zich sociaal te uiten.

  Een brief als dit waarin Tim z’n ouders vertelt dat ze ‘geweldig zijn’ past daar totaal niet bij.
  Als hij vindt dat hij geweldige ouders heeft, als hij zelfs hoopt dat ze niet boos zullen zijn vanwege zijn zelfmoord, dan is hij zich zelfs aan het verplaatsen in z’n ouders! Dan is hij aan’t reflecteren op zijn zelfmoord. Dan heeft hij lichtpuntjes in z’n leven, namelijk z’n ouders.

  Iemand die zo reflectief en sociaal bezig is kan niet vlak daarna zelfmoord plegen.
  Als je daarnaast legt dat niemand iets weet van het pesten van Tim, en het feit dat het berichtje ‘op een open ipad’ stond….. maakt het allemaal super verdacht. Waarom is het bericht niet verstuurd? Niet opgeslagen? Nu is het niet traceerbaar.

  Bovendien wordt er dus positief over de ouders gesproken. Heel toevallig de mensen die het bericht de wereld ingestuurd hebben.

  Het is fijner om boos te worden en ons te beklagen over dat gruwelijke pesten.
  Het zou me niks verbazen als de werkelijkheid hier weleens heel anders zou kunnen zijn.

  Ik lijdt mee met de ouders, die zijn hoe dan ook hun zoon kwijt.
  En ik hoop dat ik geen gelijk heb.

 4. Paulraw

  Vind zelf dat berichtje op zijn telefoon ongeloofwaardig.
  Zijn pestprobleem was zo goed als onbekend ,en dan geeft hij zijn ouders zo’n kort onbeduidend tekstje op zijn tel.,uitgebreider bericht zou geloofwaardiger zijn geweest. Tevens zou je toch verwachten dat je bij zo’n zware beslissing om een einde aan je leven te maken je de weergave van de reden van je zelfmoord niet afhankelijk laat zijn van wat mobieltjeselectronica ,dan schrijf je toch een handgeschreven brief aan je geliefde ouders…

  Pauw & witteman kunnen weer weken vooruit met hun zuigende journalistiek,hun tafel zal wel weer vol zitten met ”betrokkenen”.

  • JustinNijman

   Ik kende Tim niet. Ik ken zijn ouders niet. Maar ik ken wel zijn ervaringen. Want het is geen probleem, dat hij had. Dat is veel te soft uitgedrukt. Het is angst, wat je hebt en meemaakt. Dagelijks. Zij, die ongeloof uiten, of laatdunkend doen, kijk, dát zijn nu diegene, waarmee Tim te maken had. Uit dezelfde categorie. En nu moeten zijn ouders er aan geloven. Pesten is niet onschuldig. Het “hoort er niet bij!” Het is verwoestend voor het leven. Wat bij Tim kort duurde, maar naar zijn gevoel natuurlijk niet. Zij, die verantwoordelijk zijn, zullen dat nooit toegeven. Keer op keer, zie of hoor ik reacties, zo van: “we hebben nooit in de gaten gehad, dat hij het zich aantrok”. “Wir haben es nicht gewusst” En dan bedoel ik dat in het algemeen, bij een confrontatie van pesters met hun slachtoffers.. Dus niet specifiek nu. Tim, en ook Fleur. En nog ongeloof? Wát een beschamende mensheid. Of zijn dit geen mensen meer? Zijn ze al zo diep weggezonken? Ik acht de kans groot.

   (in antwoord op Paulraw)

Reacties niet toegestaan