Het lijkt wel Triviant-vraag: Krijgen Moslims veel of weinig kinderen?

De volkswijsheid zegt: De Islam is een bedreigende ideologie. Vanwege al die radicale jongeren in Moslimlanden. Dat is een groot gevaar. Stel dat ze hier naar toe komen... In de Washington Post schrijft columnist David Ignatius een artikel met een andere strekking. Die Moslimlanden hebben straks een heel ander probleem. Vergrijzing: Een demografische revolutie. Het aantal geboortes in de meeste Moslimlanden keldert. Nergens ter wereld gaat de daling percentueel zo snel. Snelste dalers: Iran, Emiraten, Algerije, Tunesie, Lybia en Koeweit. Achter de koele cijfers gaat een sociale revolutie schuil, Ignatius noemt het een 'vlucht uit het huwelijk' ('a flight from marriage'). Met of zonder de pil krijgen vrouwen het voor elkaar: Ze worden minder vaak zwanger. Het aantal echtscheidingen stijgt snel. Moslim-vrouwen worden steeds meer westers. Ja, er zijn in de meeste Moslimlanden nog meer jonge mensen dan bijvoorbeeld in West-Europa. Maar die demografische hobbel is tijdelijk. Demograaf Nicolas Eberstadt: 'Er is iets heel groots gaande en niemand heeft het in de gaten; ook niet in de Arabische wereld'. Nog even Nederland: Onder allochtone vrouwen daalt het kindertal ook in ons land snel. Het beeld van de gesluierde moeder met vijf of zes  kinderen achter zich aan is achterhaald. Moslim-vrouwen worden steeds Nederlandser. Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP): 'Het gemiddelde kindertal van migranten komt steeds sterker overeen met dat van autochtonen.' Steeds meer Moslim-vrouwen ontworstelen zich aan de beperkingen van Islam-tradities: Een succes-verhaal over een 15-jarige Moslim scholier die naar Harvard ging:

Bron(nen):   WashPost  ForeignPolicy  Hoover.org  

6 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. PaulusJ

    Moslimse vrouwen die zich aan strenge tradities ontvechten, dalende geboortecijfers en alle Moslims naar Harvard. Ik verheug me erg op de jaren na 2050
    Tegen die tijd zijn hart en vaatziekten en kanker ongetwijfeld ook veel beter behandelbaar en het energieprobleem opgelost.
    Ondertussen gaan we er toch maar dood aan en hebben we energie hard nodig, met hoge olieprijzen en vervelende geopolitieke consequenties als gevolg,

  2. M Tex

    Het ‘zielige’ Westen voelt zich continu bedreigd. Inmiddels komt alle ellende op deze wereld door het decennia lange wangedrag van het Westen, zoals onze laatste creatie waar we nu sinds 2008 in zitten. Nee, eigenlijk sinds 2000 als je weet hoe het gecreëerd is. Eerst andere landen roven en plunderen tussen 1650 en 1900 en die in de meest onlogische combinaties opdelen, daarna de wereld gedurende meer dan 100 jaar van de ene (wereld)oorlog in de andere oorlog en van de ene financiële crisis in de andere crisis storten.

Reacties niet toegestaan