Honden net zo moordlustig als katten

De afgelopen weken zijn katten neergezet als moordlustig, wreed en dodelijk. In Nieuw-Zeeland gingen er zelfs stemmen op om een einde te maken aan de kat als huisdier, en om het beest van het eiland te verbannen. Een Amerikaans onderzoek wees uit dat katten in de V.S. alleen al tussen de 1.4 en 3.7 miljard vogels per jaar vermoorden. Kattenliefhebbers kunnen nu weer opgelucht ademhalen. Honden blijken uit een onderzoek gedaan door de University of Oxford, net zo schuldig. Van de geschatte 700 miljoen honden wereldwijd, loopt ongeveer 75% vrij rond en heeft een negatieve impact op andere diersoorten door hun roofzuchtige gedrag. Vooral op eilanden hebben de niet-inheemse, loslopende honden een negatief effect op de kwetsbare ecosystemen. Zo bleek één loslopende herdershond in Waitangi State Forest op Nieuw-Zeeland meer dan 500 kiwi’s te hebben gedood voordat het dier werd gevangen. Daarnaast zijn honden ziekteverspreiders. Zij zijn verantwoordelijk voor 55.000 doden wereldwijd door hondsdolheid. Honden verspreiden hondsdolheid ook onder andere dieren. Volgens de onderzoekers wordt er vaak weinig actie genomen om de hondenpopulatie terug te dringen, vanwege de vaak hechte band tussen mens en hond. Omdat de problemen gaan over loslopende honden en katten lijkt het probleem eenvoudig op te lossen. Katten blijven binnen, en honden aan de lijn. Mensen vermoorden overigens 58.000 miljard dieren per jaar. En dat getal is nog zonder de dieren mee te rekenen die worden neergeschoten door jagers, aangereden door automobilisten, of vergiftigd door boeren. Om nog maar te zwijgen over de dieren die gedood worden voor bont, bij vivisectie en in asielen. Dus waar ‘mauwen’ we over…

Bron(nen):   Huffington Post      

11 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Templein

  Je moet ergens beginnen he, als er veel te mauwen is.

  Ik vond het boek van Jonathan Franzen ‘Vrijheid’ ook goed vanwege zijn aandacht voor poezen die heel wat vogels vermoorden. Hij pleit voor een belletje aan een kattenriem. Zoveel moeite kost dat niet.

  Ook honden worden veel te vrij gelaten. Elke hond dient een training te krijgen om zich coöperatief te gedragen. Elke hond dient aangelijnd te worden in de bewoonde wereld en in de wereld waar konijnen etc vrij rondlopen. Als je je dat niet kunt permitteren, kun je beter niet beginnen aan een hond. Wellicht kan je dan nog wat verdienen als hondenoppas.

  Er horen wel zônes te zijn waar honden naar hartenlust kunnen rennen en spelen.

  • Loobs

   Of je hebt een hond die niet aangelijnd hoeft, omdat hij gewoon luistert naar zijn baas. Helaas hebben de meeste baasjes niet het geduld of de beschaving om een hond behoorlijk op te voeden.

   (in antwoord op Templein)
 2. kletsmajoor

  Hoewel ik er niet aan twijfel dat huisdieren en mensen een hoop wilde dieren doden, twijfel ik toch aan de enorme aantallen die hier genoemd worden. Voor katten komen de cijfers neer op 20 à 50 dieren per jaar maar voor mensen zou het ruim 8200 dieren per jaar per persoon betekenen (22 per dag per persoon). Zelfs als je de slacht meeneemt is het nog erg hoog.

  • John

   Die cijfers op het conto van mensen zijn waarschijnlijk natte vinger gegevens. Toch denk ik dat mensen de kroon spannen vergeleken met katten of honden waarover nu zoveel te doen is. Denk alleen maar aan de tol van het verkeer, tientallen miljoenen vogels. kleine zoogdieren en reptielen jaarlijks alleen al in Nederland. En schrikbarend zijn ook de gevolgen van milieu vervuiling. Afschieten dus maar, de afschuwliujke en gewelddadige mens?…

   (in antwoord op kletsmajoor)
   • kletsmajoor

    Tientallen miljoenen vogels in Nederland zou betekenen dat elke automobilist elk jaar minstens vier vogels moet doodrijden. Dat lijkt me ook veel. Zelf heb ik in de 25 jaar dat ik rijd één vogel doodgereden, een huismus. Iets groters heb ik nooit geraakt (wel veel insecten natuurlijk).

    Afschieten gaan we niemand, dit is ook onze planeet. We hebben net zoveel recht hier te zijn als elke ander dier.

    (in antwoord op John)
 3. brijn

  Hondenoppas, Kattenbelletje, Kattenriem, Training, Ren- en Speelzones?
  Stadse Fratsen zijn dat, op het platteland lachen ze U uit. Waar ik woon zijn honden een mobiel alarmsysteem en katten moeten muizen vangen.

  • Loobs

   Ja, en dus…? U bedoelt dat ‘het platteland’ de norm van beschaving is in deze? Ik woon ook op het platteland, en inderdaad, honden zijn hier gefrustreerde, irritante blafmachines om te bewaken wat dan zo kostbaar moge zijn in die treurige bunkertjes. Of die overlast (voor dier en omwonenden) opweegt tegen de waarde van die spulletjes is maar een vraag. Er is ook nog zoiets als een inbraakverzekering. Of muizengif. De wonderen der vooruitgang!

   (in antwoord op brijn)
 4. Marco Gorter

  Lijkt me het beste als iedereen zijn / haar huisdier op eigen terrein houdt. Nu is het jammer dat ik de katten van een ander in de tuin heb die alle vogels wegjagen en zeer regelmatig doden. Ook de smerige kattenlucht in ons tuinpaviljoen en andere plekken in de tuin is ernstig. Een kattenbelasting zal denk ik wonderen doen, als het baasje onbekend is worden ze nu gewoon op kosten van de gemeenschap gesteriliseerd en teruggezet.

  • John

   Ook ik heb geen kat, zelfs geen ander huisdier. Maar de buurtkatten moorden de vogelgezinnen uit in mijn tuin. Vooral jonge viriele dieren zijn erg actief als jagers en willen ‘s avonds naar buiten. De baasjes en bazinnetjes laten het dier uit en gaan vervolgens zelf naar bed. Ik denk dat honden minder slachtoffers vragen omdat ze lang niet zoveel gelegenheid krijgen wild en los rond te lopen. Verrwilderde dieren (katten en honden) in de vrije natuur moeten gevangen en anders gedood worden. Gek genoeg vinden we dat voor wilde ganzen aanvaardbaar, hoewel ze alleen maar gras eten.

   (in antwoord op Marco Gorter)
 5. plattekleppet

  58.000 miljard leek mij ook aan de hoge kant en ben maar eens gaan speuren. Kennelijk worden in de VS jaarlijks zo’n 58 miljard dieren gedood voor consumptie en andere doeleinden. Dit cijfer geldt alleen voor de VS. Waarschijnlijk een type foutje van een nulletje of 3.

  http://animalrights.about.com/od/animalrights101/tp/How-Many-Animals-Are-Killed.htm

 6. grasspriet

  En hoe moordlustig is de mens?
  Allemaal naar een eiland verbannen dan maar?

Reacties niet toegestaan