Obama: Voor altijd afrekenen met homo-haat

Barack Obama wil er definitief mee afrekenen: Discriminatie van homo's. Vorig jaar sprak hij zich - als eerste president in de geschiedenis - uit voor het homohuwelijk. Dat was moedig omdat veel Amerikanen daar tegen zijn. Nu gaat Obama een stap verder: De kiezers van de staat Californie hebben zich in een referendum uitgesproken tegen het volwaardige homohuwelijk. Obama gaat daar nu met zijn volle politieke gewicht voor liggen. Hij wil dat het Amerikaanse Hooggerechtshof (Supreme Court) de uitslag van dit referendum ongedaan maakt. Dat is een vergaande stap. In de VS ligt het erg gevoelig als de federale overheid in Washington zich bemoeit met de wens van de kiezers in een staat. Toch is dat precies wat Obama nu doet. Als het Supreme Court de president gelijk geeft, moeten de staten waar het homohuwelijk nog verboden is hun wetten aanpassen. Ook daar kunnen homo's dan  trouwen. Republikeinse politici zijn daar tegen en  willen in de Grondwet juist een bepaling  die het homohuwelijk onmogelijk maakt. Een heel principiele tegenstelling dus waarbij president Obama nu openlijk en  strijdbaar partij kiest vóór  gelijkheid en tégen discriminatie. Anti-homo groepen gaan zich fel verweren. Maar gezien de duidelijke verkiezingsuitslag van november lijken ze het maatschappelijk tij tegen zich te hebben. Nooit eerder was het politieke klimaat zo gunstig voor gelijkberechtiging van homo's in de VS.

Bron(nen):   Time  HuffPost  Fox  

2 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Adam

  Ook ik denk dat homo’s in het huwelijk mogen treden. Helaas denken veel mensen daar anders over. Het zij zo.

  Ik denk echter dat het het idee om in de Amerikaanse grondwet vast te leggen dat homo’s mogen trouwen (of juist niet) verkeerd is. In allebei de gevallen worden hiervan veel mensen ongelukkig of opstandig.

  Laat de staten dus zelf bepalen of homo’s mogen trouwen of niet. Er zullen dan voldoende staten komen waar homo’s kunnen trouwen. De conservatieve staten kunnen het homohuwelijk dan verboden laten. Dit is de minst slechte oplossing.

  • Frans Super

   Beste Adam, mee eens: homo’s moeten gewoon kunnen trouwen. In grondwet opnemen is geen goed idee: ook met je eens. Leg het op lager niveau neer (per staat?), nee lager (per county?), nee lager (per plaats?), nee lager: laat mensen ZELF bepalen of ze met elkaar willen trouwen! Dus géén regelgeving.

   We moeten anno 2013 beseffen dat hetero- of homoseksualiteit géén keuze is, dat het niet gediscrimineerd kan of mag worden. En dat het onbegrijpelijk is dat (niet-homoseksuele) republikeinen daar een oordeel over denken te kunnen vellen. Ze “kunnen” toch niet weten wat homo’s voelen? Wat het betekent om als homo met je favoriete maatje te mogen trouwen?

   (in antwoord op Adam)

Reacties niet toegestaan