Hoe het in Spanje zo mis kon gaan: “Er hing een vakantiesfeer”

Spanje zag wat er in China gebeurde, in Iran en slechts een paar honderd kilometer verderop in Italië en toch voltrekt zich nu een ramp in het land.

Te laat
Er is, net als in veel landen, te laat gereageerd. Men dacht misschien ver genoeg van Italië te liggen, schrijft Spanje-correspondent Giles Tremlett in een analyse in The Guardian. Op 9 februari zei het hoofd van de eerste hulp in Madrid nog: “Spanje zal maar een handjevol besmettingen krijgen.”

Voetbal
Maar toen was er die voetbalwedstrijd tussen Valencia en Atalanta in Bergamo. De Spaanse fans, journalisten en spelers behoorden tot de eerste zieken. Daarna werd het mooi weer in Madrid, waar de situatie het ernstigst is. De Madrilenen zochten hun vertier op stranden, terrassen en in parken. Dat kon nog gewoon. En het is een sociaal volk dat graag kust en knuffelt.

Op 8 maart, een week voor het land op slot ging, waren er nog massademonstraties ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag, er waren sportevenementen en conferenties. Drie dagen later vlogen 3.000 fans van Atlético Madrid voor een voetbalwedstrijd naar Liverpool.

Iets meer dan twee weken zijn we nu verder en dagelijks sterven er in Spanje honderden mensen aan het coronavirus. Het dodental per hoofd van de bevolking is al drie keer groter dan in Iran en veertig keer groter dan in China.

Slechte gezondheidszorg
De Spaanse regering reageerde te laat en niet goed genoeg, schrijft Tremlett. En hoe slecht de gezondheidszorg ervoor staat, wordt nu pas duidelijk. Beschermende kleding, beademingsapparaten en coronatests, aan alles is te kort. Spanje had ooit een prachtig zorgsysteem, maar een decennium aan bezuinigingsmaatregelen heeft de ziekenhuizen hard geraakt, al zijn er nog altijd meer ziekenhuisbedden per hoofd van de bevolking dan in het Verenigd Koninkrijk, Nieuw-Zeeland of de VS.

Behalve de zorg was ook de samenwerking een probleem. De regionale overheid van Madrid had de universiteiten en scholen al gesloten, terwijl er landelijk nog een verbod moest komen op de sluiting van winkels en horeca. Daardoor ontstond even een vakantiesfeer. Mensen trokken er massaal op uit.

Pas op 14 maart werd een volledige lockdown ingesteld en die wordt serieus gehandhaafd dus zal uiteindelijk de curve gaan afvlakken. Volgens de overheid kunnen de maatregelen op 11 april worden versoepeld, maar dan is nog een lange weg te gaan.

Recessie
Als dit allemaal voorbij is, zal Spanje er heel slecht voorstaan. Tijdens de financiële crisis in 2008 liep de werkloosheid op tot 27 procent, de staatsschuld schoot omhoog en de recessie behoorde tot de ergste van Europa. Het land is er nauwelijks van hersteld of er komt weer een nieuwe, mogelijk nog diepere recessie aan.

Bron(nen):   The Guardian