Kinderombudsman: we moeten iets doen aan arme kinderen

Arme gezinnen met kinderen moeten een kindpakket krijgen zodat basisbenodigdheden zoals zwemles en kleding voor deze kinderen toegankelijk blijven. In dat pakket kunnen verder pasjes voor de bibliotheek en openbaar vervoer worden gedaan, zei kinderombudsman Marc Dullaert vanochtend tegenover de NOS. Een op de negen kinderen groeit volgens Dullaert op in armoede. Gemeenten hebben een belangrijke rol in de bestrijding van armoede. Van veel basisbenodigdheden is volgens de ombudsman nu niet bekend of die voor kinderen in arme gezinnen nog wel toegankelijk zijn. Gemeenten geven arme gezinnen vaak wel geld, maar dat komt niet altijd bij de kinderen terecht. Dat geld kunnen de ouders immers ook zelf opmaken of aan schulden besteden. Daarom zou het beter zijn een pakket te geven waar de kinderen zeker wat aan hebben. Gemeenten gaan volgens de Kinderombudsman heel wisselend met arme kinderen om. Je kunt als kind beter af zijn in de ene gemeente dan in de andere. En dat is oneerlijk.  Slechts een paar gemeenten hebben een armoedebeleid voor kinderen, volgens Dullaert moeten alle gemeenten dat hebben.

Bron(nen):   NOS  NRC    

13 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Marielle van Upscheuten.

  Zolang de ouders nog kunnen roken, zuipen en facebooken op hun smartphone is er niets aan de hand.

  • dirkvank

   Wat is dat nou voor opmerking. Hebben die kinderen daar wat aan en heb jij zo’n breed beeld over de samenleving dat je exact kan zeggen dat die ouders van die kinderen die niets hebben facebooken zuipen en roken., Komop zeg. Zelfingenomen figuur ben jij zeg. laat de kinderen maar armoe hebben zolang de ouders nog geld uitgeven aan dingen waarvan jij bepaalt dat dat wel of niet mag. Je straft de kinderen om hun ouders, Zum kotzen.

   (in antwoord op Marielle van Upscheuten.)
   • Marielle van Upscheuten.

    Dus U betaalt de kinderfeestjes voor kinderen wiens ouders hun geld liever aan zichzelf besteden ? U stemt PvdA wellicht ?

    (in antwoord op dirkvank)
    • dirkvank

     dus laat die kinderen maar kreperen, wat ik stem is helemaal niet relevant. het gaat hier om kinderen en niet om de ouders. Maar ik begrijp dat u geen euro over heeft om die kinderenm te helpen. Bijf lekker VVD stemmen dan komt alles goed. dat zien we al een jaar of 5.

     (in antwoord op Marielle van Upscheuten.)
     • Marielle van Upscheuten.

      Kinderen creperen in Afrika, niet in Nederland.

      (in antwoord op dirkvank)
     • dirkvank

      dom wicht, niet huilie huilie doen als diezelfde kinderen straks je kelder leegroven.

      (in antwoord op Marielle van Upscheuten.)
     • Peter

      Ik zag laatst bij het nos journaal ook 2 van die volgevreten ouders met een volgevreten bordauxdog, Kregen een fiets van een stichting omdat ze zo zielig waren. Doodziek wordt ik er van.

      (in antwoord op dirkvank)
     • Niegol

      Mijn schoonfamilie is Spaans, daar heeft crisis een iets andere betekenis. Een verjaardag missen is niet leuk, maar echt niet het einde van de wereld, er zijn hele volksstammen die het veeeeel erger hebben.

      Tuurlijk is het onverteerbaar dat sommige kinderen in NL het slecht hebben, maar als ik dat vergelijk met hoe het in andere landen gaat (en ik beperk me dan nog tot Europa), heb ik ook moeite dit serieus te nemen.

      Als daar dan nog de onverantwoordelijkheid van sommige ouders bij komt (die wel geld hebben voor sommige luxe zaken, maar hun kinderen benadelen), wordt het hele verhaal erg zuur.

      Als hier gemeenschapsgeld tegenaan gegooid wordt is het zeer warschijnlijk dat de prio bij het uitgeven van dat geld weer bij de ouders zal liggen (the best predictor of future behaviour is past performance), dus ik twijfel uberhaubt aan de effectiviteit van dit soort maatregelen.

      (in antwoord op Peter)
 2. André Somers

  Zo op het eerste gezicht zitten er wat vreemde elementen in het advies. Kan je bijvoorbeeld niet beter zorgen voor een fiets, in plaats van een ov pas? Dan vang je twee vliegen in één klap, want ze krijgen direct ook lichaamsbeweging, wat weer sporten scheelt. Daarnaast kan je wel twisten over wat er binnen en wat er buiten de basisbehoeften valt. Zwemles een basisbehoefte? Wellicht als je in een waterrijk gebied woont, maar midden op de veluwe lijkt het me minder relevant.

  Of het oneerlijk is dat er verschillen zijn tussen gemeenten? Geen idee. Het is het gevolg dat er steeds meer gedencentraliseerd wordt van het rijk en de provincies naar gemeenten. En ja, dan krijg je uiteraard verschillen, want gemeentes zijn geen pure uitvoeringsinstanties. Ze bepalen ook zelf de prioriteiten en werkwijze. En dan krijg je dus verschillen. Net zoals er verschillen zijn tussen gemeentes op andere vlakken. De verschillen gaan alleen maar groter worden.

  Waar ik me meer zorgen over maak, is dat dit soort ondersteuningsmaatregelen vaak gebaseerd zijn op dezelfde maatstaf als andere inkomensaanvullende maatregelen, inclusief toeslagen e.d. Doe je je best om je uit de armoede te werken, dan val je al heel snel netto terug in inkomen omdat al dit soort extra’s vrijwel tegelijk wegvallen.

 3. IwanovKapotjeplov

  Wat is de betekenis van de kleurtjes in de grafiek?

 4. Anna

  Binnenkort krijgen al die mensen hulp , uit de pot O.S een bananenrepubliek zijn we al bijna ………

 5. Pietje_Precies

  als je verjaardag niet gevierd wordt, leidt je een ander soort armoede.

Reacties niet toegestaan