Zomer was zonnig, warm en droog

Het voorjaar was koud en juni was ook nog niet zomers te noemen, maar de zomer van 2013 gaat de boeken in als droog, zonnig en warm. Enkele dagen voor het einde van de meteorologische zomer betitelt Weeronline het weer tijdens de vakantie als ,,zomerweer bij uitstek''.

Met een gemiddelde temperatuur van 17,5 graden, een halve graad meer dan normaal, komt de zomer in de top 20 van warmste zomers sinds 1903. Bovendien was de zon vaker te zien dan normaal: 630 uur, terwijl de zon in een gemiddelde zomer 45 uur minder schijnt. Er viel slechts 160 millimeter regen, waar normaliter 209 millimeter wordt gemeten.

Juni was ronduit koud, met zelfs aan het eind van de maand nog vorst aan de grond. Juli maakte dat echter ruimschoots goed, met een hittegolf, drie tropische dagen met temperaturen boven de 30 graden en vijftien zomerse dagen met meer dan 25 graden. Daarmee kwam de gemiddelde temperatuur in juli op 19,2 graden (normaal 17,9), goed voor een top 10-notering. De zon scheen die maand 255 uur, waar die normaal 'slechts' 212 uur te zien is.

De eerste week van augustus was ook nog zomers, maar daarna trad het gewone Hollandse zomerweer weer in, met zon maar ook af en toe een bui.