De vrouw die een man (b)lijkt

Volgens The Daily Telegraph heeft de Zuid Afrikaanse Atlete Caster Semenya, die goud won op de 800 meter bij de WK-atletiek in Berlijn, drie keer meer testosteron in haar/zijn bloed dat een normale vrouw. Vandaar dat de athletiekautoriteiten een onderzoek willen naar haar geslacht. Vorig jaar kende vrijwel niemand Caster Semenya. Ze liep 2.04 op de 800 meter, een ‘Belgische’ tijd, zeg maar.
In juli dit jaar, op de Afrikaanse kampioenschappen voor junioren op Mauritius, deed ze daar liefst acht seconden af en bestormde ze de top van de wereldranglijst aller tijden. Reden genoeg voor de wereldatletiekfederatie (IAAF) om aan de Zuid-Afrikaanse sportautoriteiten te vragen of ze wel zeker waren dat het een meisje betrof, vooral op grond van de ronduit gespierde lichaamsbouw en de bijzonder zware stem die Semenya heeft.
De Zuid Afrikanen zijn woedend, zeker omdat de verdenkingen openbaar zijn gemaakt, maar de zaak van Semenya wordt ook gekleurd door de omstandigheid dat Dr. Ekkart Arbeit haar trainer is. Arbeit was vroeger coach in Oost-Duitsland, waar vele vrouwelijke atleten hormonen kregen toegediend, zodat ze harder gingen lopen of hoger springen.
En nu komt daar dus de onthulling bij van haar testosteron-waarden.
Bij haar terugkeer in Zuid Afrika viel Caster een heldenontvangst ten deel, schrijft de Zuid Afrikaanse Mail & Guardian. Duizenden Zuid Afrikanen ontvingen haar met leuzen als  "Our first lady of sport" en "100% female woman." De ontvangst werd live uitgezonden op de televisie en later zal de atlete ook worden ontvanger door president Zuma.

Bron(nen):   The Daily Telegraph  De Standaard  Mail & Guardian