Joie de Vivre Index

Aan het bruto nationaal product kun je afmeten hoe rijk een land is, maar dat is Nicolas Sarkozy niet genoeg. De Franse president wil dat ook het welzijn van een land wordt gemeten - en dan kom je volgens The Wall Street Journal uit bij de Joie de Vivre Index.
Sarkozy lanceerde zijn voorstel maandag aan de Sorbonne, een ooit roemruchte universiteit in Parijs, en putte daarbij uit de gegevens van een onderzoeksteam dat anderhalf jaar op de materie had gestudeerd.
Samenvattend komt het er op neer dat 'de kwaliteit van het bestaan' uit andere parameters bestaat dan alleen maar 's mensen inkomen. Zaken als een 35-urige werkweek, lange vakanties, goede gezondheidszorg, fatsoenlijk onderwijs en allerlei sociale voorzieningen dienen te worden meegeteld om tot een evenwichtige uitkomst te komen.
Heeft de Franse presidet het beste voor met de mensheid? Dat is natuurlijk mogelijk.
Iets anders kan ook het geval zijn. In 2007 beloofde Sarkozy bij zijn aantreden als president dat hij de Franse economie wel eens even op de schop zou nemen, lees: zou moderniseren.
Daar is tot op heden niet veel van terecht gekomen. Wie weet, is zijn streven naar meer welvaart nu veranderd in een streven naar meer welzijn.

Bron(nen):   The Wall Street Journal