High Tech berghut

Nog maar enkele weken geleden namen we in Zwitserland de trein richting hooggebergte. Om na een urenlange voettocht over de Schynige Platte tenslotte aan te kloppen bij Berghotel Faulhorn op een kleine 3.000 meter. 
Het was zo'n veredelde berghut waar je 's avonds kaasfondue krijgt met een homp oud brood en daarna onder een paardendeken kruipt om samen met nog 20 andere mensen op een slaapzolder de nacht door te brengen. We wisten niet beter of zo gaat dat hoog in de bergen. 
Maar wat lezen we nu weer in de Neue Zurcher Zeitung
In de buurt van Zermatt is een futuristische bergbut gebouwd, de Monte-Rosa Hutte, op maar liefst 2.883 meter. Een soort 'bergkristal' met een aluminiumfacade en grote solarpanelen. Het geheel is goeddeels opgetrokken uit hout en ziet er oogverblindend uit. 
Dit weekend kan er even worden rondgekeken, daarna gaat de hut dicht, want de winter begint vroeg zo hoog in de bergen. In maart volgend jaar gaat deze spectaculiare vestiging van de Schweizerischen Alpenclubs (SAC) definitief open. 
Er bevinden zich 18 kamers (meerdere bedden) en er kunnen in totaal 120 gasten worden ontvangen. Het bouwwerk is een triomf van moderne bouwtechniek met alle eco-snufjes die je maar kunt bedenken. De Zwitserse industrie betaalde graag mee aan dit experiment in de hoop zo kennis op te doen die nog vaker van pas kan komen. Bouwkosten: 6,5 miljoen frank. 
En wat  misschien zal verbazen, maar zoiets is heel gewoon in Zwitserland: de overheid betaalde er nauwelijks aan mee.

Bron(nen):   Neue Zurcher Zeitung