Schitterend!

Gisteren is het nieuwe station van Luik geopend en schrijver & estheet Boudewijn van Houten is er lyrisch over. 'Je kunt het amper een gebouw noemen, zo luchtig is het. Alle lijnen zijn elegant. En van binnen is het station al even mooi als van buiten af. Ga erheen.'
Van Houten is weinig te spreken over moderne architecten die 'vooral gehuldigd willen worden in een vakblad en eigenlijk geen moer geven om het stadsbeeld, laat staan om het comfort van de bewoners.'
Eerlijk gezegd weet ik niet of architecten onverschillig zijn wat het stadsbeeld betreft; eerder vermoed ik dat het onderwerp domweg te moeilijk voor ze is. Een mooi of zelfs een lelijk gebouw tekenen is nog daaraan toe. Maar denken in hele stadsdelen is andere koek - vermoedelijk is maar een enkeling in staat om op een dergelijke wijze conceptueel tot bijzondere prestaties te komen. 
Menig architect is helaas in staat deze onkunde met veel praatjes te verbloemen. Eerder deze week zond de VPRO (Tegenlicht op maandag 21 september, getiteld Grand Paris) een interessante documentaire uit (tweede link) over de plannen van president Sarkozy voor een 'nieuw' Parijs en op enig moment kwam het praatzieke gilde ook hier weer langs. 
Hoe dan ook: de verbouwing van Parijs laat nog op zich wachten, maar Luik heeft er een attractie bij. Of beter gezegd: Luik heeft een attractie.

Bron(nen):   standejong.nl  Tegenlicht