In Amsterdamse cafe’s mag je niet meer dronken worden

Amsterdam trekt weer eens internationaal in de media de aandacht. Dit keer niet door iets dat wel mag, maar door iets wat niet meer mag. Dronken worden in een cafe.  Horecaondernemingen waar handhavers een dronken gast aantreffen, kunnen met ingang van 1 november een week worden gesloten. De wet bestaat al vele jaren, maar nu gaat de overheid deze werkelijk toepassen, heeft de gemeente aangekondigd.  Als cafés na 1 november mensen in huis hebben die in kennelijke staat verkeren, wacht ze een week sluiting. Bij de tweede keer moeten ze een maand dicht en de derde keer is het met de zaak gedaan. Three strikes you're out is het leidende beginsel van de jongste Handhavingsstrategie Drank en Horeca. De Drank- en Horecawet kent al sinds 1964 de zinsnede: 'Het is verboden in een slijtlokaliteit of horecalokaliteit of op een terras de aanwezigheid toe te laten van een persoon die in kennelijke staat van dronkenschap of kennelijk onder invloed van andere psychotrope stoffen verkeert.' Die verstofte regeling gaat nu worden toegepast

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Anton van Haasteren

  Onnozel, ik kan hier geen ander woord voor vinden, want wanneer ben je dronken, en hoe controleert men dat? Voor het verkeer ben je al na 2 pilsjes dronken dus dat is er al een te veel en in de kroeg blijft het echt niet bij een pilsje.

 2. janneke123

  Zie je het al voor je, een ambtenaar gewapend met een blaastest zich een weg banend door een stampvol Amsterdams café. Ik zou niet graag controleur willen zijn.

 3. Dead Silence

  Ach…Amsterdam…gaap.

  • marianne martens

   wat zo bijzonder is dat er weer een regel bijkomt, terwijl veel bazen allang “dronken” klanten verwijderen of zegt:” je krijgt geen glaasje meer”.De meeste dronken mensen kunnen geen bezwaar meer maken en blijven met hun koppie op de bar liggen. De Politiek loopt echter ook hier achter de feiten aan, mensen regelen veel zelf ( zie het gestaprats van Rutte1/ Balk 1.2.3. ).
   Amsterdam is zeker geen saaie stad waar je veel gaat gapen.

   (in antwoord op Dead Silence)
 4. Jannie Ooms

  De politiek staat in Amsterdam wel erg ver van de mensen. Dat blijkt maar weer. Ondanks (of juist door) de deelraden.

  Ik vind dit voornemen nogal benauwend. Sterker nog, een beknotting van de burgerlijke vrijheid. En de controle lijkt me erg moeilijk uit te voeren.

  Tip voor het gemeentebestuur: laat iedere Amsterdammer boven de 18 betalen voor een alcoholkaartje, goed voor twee biertjes per dag. In de kroeg scant de barkeeper eerst het kaartje en checkt daarmee leeftijd en alcoholtegoed. Vervolgens vraagt hij wat je wil drinken: biertje of colaatje.

  Gelukkig is meer dan de helft van de inwoners moslim, die moeten -als het goed is- niets van alcohol hebben, ze zullen ook geen kroeg uitbaten en daarom geen last hebben van dit onzinnige staaltje van ondernemertje pesten.

 5. Kopje thee

  Genadeschot voor de na het rookverbod al noodlijdende cafés… ik ben zelf niet zo’n drinker en al helemaal geen roker, maar een hoofdstad met alleen maar koffietentjes wordt toch een trieste boel.

 6. JerushaG

  Tja, dat is flink balen voor cafébazen, want het is natuurlijk lekker verdienen aan alcoholisten. Maar mensen die strontlazarus zijn, zijn stomvervelend en verzieken de sfeer voor andere cafébezoekers. Een beetje tipsy/aangeschoten zijn is lollig en gezellig, maar stomdronken staat gelijk aan stomvervelend. En het is ook uiterst gênant als je zo je waardigheid verliest. Als je jezelf en je omstandigheden wilt vergeten, laat je lekker thuis vollopen. Dan wil je daar toch ook geen publiek bij hebben, lijkt me (behalve als je een irritante aandachtsjunk bent, die kickt op negatieve of medelijdende aandacht). Dan ben je immers toch in een staat dat je niet meer weet waar je bent. En hoef je je ook niet te generen omdat je allerlei wartaal uitslaat.
  Ze zeggen niet voor niets “geniet, maar drink met mate”. Als je weinig drinkt, dan voel je na twee wijntjes (mannen waarschijnlijk vier) al een prettige tipsy “buzz”. Waarom zou je daar niet tevreden mee kunnen zijn? Je hebt dan ook nog een veel leukere avond.

  Als je met alcohol je geld wilt verdienen, dan hoort daar ook bij dat je daar verantwoordelijk mee kunt gaan en niet misbruik probeert te maken van anderen hun zwakke plekken. Vind je dat je dan niet genoeg verdient, dan heb je het verkeerde vak gekozen.

 7. Niegol

  Ik denk dat de meeste kroegbazen de echt laveloos kotsende en vervelende dronkenlappen zelf ook liever kwijt dan rijk zijn.
  Doorschenken gebeurt relatief zelfden in mijn ervaring.

Reacties niet toegestaan