Off-piste

Het meest spannende bergbeklimmersboek dat we ooit lazen, was van de hand van Hans Kammerlander. Deze Oostenrijkse bergsporter maakte naam als klimmer, vaak in gezelschap van een andere legende Reinhold Messner. Ze beklommen samen minstens 12 van de 14 bergtoppen in de Himalaya die hoger zijn dan 8.000 meter en deden dat zonder extra zuurstof – noem dit het eerlijke klimmen.
Toen Messner en Kammerlander niet meer samen optrokken, ging Kammerlander nog een stukje verder. Hij klom naar de hoogste toppen ter wereld en ging daarna skiënd naar beneden. Dus omhoog met een paar skiën in de rugzak, boven aankomen, skieën aan en roetsj, weer naar beneden. 
Wat hij hierover heeft geschreven, is nauwelijks te geloven; als skiënd ontstonden onder zijn voeten complete lawines die samen met hem naar beneden vielen – echt ongehoord.
We moesten hieraan denken, omdat The Daily Telegraph vandaag een artikel heeft over off-piste skiën.
Wie de piste verlaat, moet een beetje opnieuw leren skiën. De sneeuw is anders, de lichaamshouding en ook de ski-techniek moet zich aanpassen. Off-piste skiën lijkt een beetje op wat er gebeurt als je in je leven de gebaande paden verlaat: je moet goed opletten voor allerlei nieuwe verrassingen. Maar het aardige van deze manier van skiën is dat je het kunt leren – zie The Daily Telegraph.

Bron(nen):   The Daily Telegraph