Gisteren viel een half IJsselmeer

Dat het gisteren lang, hard en veel regende zal niemand zijn ontgaan. Maar er is nu ook een aansprekende maat voor de regenval.  Totaal viel er gisteren 2240 miljard liter regen, daarmee zou de helft van het IJsselmeer gevuld kunnen worden. De meeste overlast was op Goeree Overflakkee. Op het Zuid-Hollandse eiland viel naar schatting 120 millimeter regen, te vergelijken met 12 emmers water per vierkante meter. Er was op veel plaatsen overlast, vooral in Zeeland en Zuid Holland, maar de schade valt volgens de verzekeraars erg mee. Ze verwachten ongeveer een half miljoen te moeten uitkeren. Daar zit niet de schade bij die ontstond in de land- en tuinbouw. Veel gewassen dreigen te verrotten door de hoge waterstand. En het slechte nieuws is: er komt de komende dagen nog veel regen bij

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Anton van Haasteren

  Dat is iets minder dan 2,5 kubieke kilometer water. Ah, nu weet ik hoeveel water er in het IJsselmeer zit.
  Is dat dan zo veel?

 2. arjanvrh

  Rekent iemand dit soort dingen wel eens na eigenlijk?
  Heel Nederland is 37.354 km2, er viel max 9 cm, het IJsselmeer is 1100km2 en gemiddeld 5.5m diep.

 3. Dead Silence

  Er is dus 2240 kubieke kilometer water gevallen??? Enig idee hoeveel dat is, redactie? 1100 km² x 0,0055 km = 6,05 kubieke kilometer, uitgaande van de info hier beschikbaar, is het volume van het IJsselmeer aan water. Ofwel 2240/6,05=370 IJsselmeren aan water gevallen? Tja, wat de waarheid is boeit niet, het rekenwerk wel.

  • jeewee

   Als corrector dien je altijd extra voorzichtig te zijn.
   1000 liter is een kubieke meter. In de tekst wordt inderdaad 2,24 kubieke kilometer genoemd. Ik weet dat je een ß- man bent, ben ik ook. Gewoon een rekenfoutje, heb ik ook wel eens.

   (in antwoord op Dead Silence)
   • Dead Silence

    Stift. Ook ik moet terug naar school. Teveel doorgerot in SI eenheden en dan kubieke meters met liters vergelijken. Shame on me!!! Ik geef mezelf een -1.

    (in antwoord op jeewee)

Reacties niet toegestaan