Overval, live

Samenleving
door Admin
vrijdag, 06 november 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Zomaar een filmpje van een website.
Man komt op 3 oktober in Berlijn Kreuzberg binnen in kleine tabakswinkel. Het is half 3 's nachts. Hij haalt zijn pistool te voorschijn en sommeert de man achter de toonbank op de grond te gaan liggen. Twee handlangers halen vervolgens de kassa leeg.
Op hun hoofd dragen ze capuchons en eentje heeft zijn gezicht bedekt, want iedereen weet allang dat de camera alles opneemt. Wat ook het geval is, want Der Spiegel toont hier de beelden.
Laatst toonden we de beelden van een moord op klaarlichte dag in Napels, ook keurig vastgelegd (2e link). Alles wordt gefilmd, iedereen staat erop en de politie zegt: handig, zo kunnen we de daders beter vinden. Intussen heb je debatten over de vraag in hoeverre ieders privacy hier in het geding is. Dat debat zal vast nog heel lang duren en tot nader orde kun je dagelijks allerlei films op internet zien met real crime. Hollywood heeft er helemaal niets mee te maken, acteurs doen niet mee, er zijn geen special effects te zien en de beelden doen dikwijls vermoeden dat de apparatuur op een koopje moest. Het zijn vreemde toestanden, maar je zou er een beetje verslaafd aan kunnen raken, want het is onmiskenbaar fascinerend.