Lichte zeden in Kabul

Hoe herken je een prostituee in Kabul? 
Volgens een taxichauffeur staan ze een beetje afzijdig langs de weg en maken ze een handbeweging, alsof ze de auto staande willen houden. Vooral overdag tussen 1 en 3 uur, als het middagpauze is, zie je ze op straat. 
De verslaggeefster van de Frankfurter Allgemeine Zeitung rijdt met de taxi door de stad en na enkele minuten is het raak. Ze ziet jonge vrouwen in jeans en met hoofddoek; auto’s rijden af en aan, de vrouwen spreken de chauffeur toe en in sommige gevallen stappen ze in. 
Betaalde seks is in Afghanistan streng verboden. Ten tijde van het Taliban-bewind werden hoeren gewoon opgehangen, tegenwoordig staat er 10 jaar gevangenisstraf op prostitutie. 
Hoererij wordt ook gezien als een verderfelijke westerse invloed. Zo vertelt een man met zekere verontwaardiging hoe Amerikanen vrouwen bezoeken in de gevangenis en vragen: wat doe je hier? Veroordeeld voor seks? Kom mee, naar buiten! 
Over de omvang van de business is weinig bekend. Al zegt een politieman trots dat het aantal gearresteerde hoeren flink toeneemt. Verreweg de meeste vrouwen in gevangenissen zitten er voor overspel en betaalde seks. Volgens een zegsman is de oorlog de belangrijkste reden dat vrouwen prostituee worden: er zijn ongeveer 1.5 miljoen weduwen die aan de kost moeten zien te komen. 
En de klanten? 
Dat zijn Afghaanse mannen die niet genoeg geld hebben voor een bruidsschat – en die zo niet aan een echtgenote kunnen komen. 
De FAZ vertelt niets over de grote uitheemse troepenmacht die in en rond Kabul is gelegerd, maar Welingelichte Kringen kan zich voorstellen dat ook de aanwezigheid van deze legers van invloed is op de omvang van de seksbranche.

Bron(nen):   Franfurter Allgemeine Zeitung