Steeds meer kinderen zitten thuis door schoolsluitingen

Het aantal schoolgaande kinderen dat wereldwijd getroffen is door schoolsluitingen, is de afgelopen maand gestegen van 232 naar 320 miljoen, blijkt uit cijfers van VN-organisatie UNESCO die geanalyseerd zijn door UNICEF. Dat betekent dat het welzijn en het leerproces van 90 miljoen meer kinderen onder druk staat.

Uit de analyse blijkt verder dat 1 op de 5 kinderen wereldwijd vanaf 1 december niet naar school kan. Nog steeds besluiten veel regeringen om als coronamaatregel scholen te sluiten. In oktober nam het aantal kinderen dat door schoolsluitingen thuis kwam te zitten juist sterk af.

"Deze nieuwe cijfers zijn verontrustend", zegt Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF. "Er zijn aanwijzingen dat vooral basisscholen niet de belangrijkste bronnen zijn voor besmettingen. Toch zien we wereldwijd een trend waarbij regeringen scholen sluiten als eerste toevlucht en niet als laatste redmiddel. Dit blijft voor kinderen verwoestende gevolgen hebben voor hun leerproces, voor hun mentaal en fysiek welzijn en voor hun veiligheid."

Een schoolsluiting zou een laatste redmiddel moeten zijn, meent de VN-organisatie die zich inzet voor kinderen.