Is de jongen uit Urk (15) toerekeningsvatbaar?

Een jongen van 15 heeft hersens die nog op geen stukken na zijn volgroeid. Dus ook de hersenen van de jongen die wellicht zijn liefdesrivaal doodsloeg niet.  Als je een MRI scan maakt van hersenen zie je onderscheid tussen delen die grijs zijn en delen die wit zijn. Er is een overvloedige hoeveelheid wetenschappelijk bewijs dat die twee delen veranderen op weg naar de volwassenheid. De dichtheid van de grijze massa neemt af tijdens dat rijpingsproces. De witte massa, die de verbinding verzorgt tussen de neuronen, zorgt voor de overdracht van informatie. Tijdens het proces van volwassenwording wordt die gegevensoverdracht sneller en effectiever en kan een mens dus betere besluiten nemen, zeker onder stress.
De frontale lobben van de hersenen zijn pas rijp als we midden-20 zijn. Precies daarom nemen pubers foute besluiten, want besluiten nemen vindt plaats in die frontale lobben. De onrijpheid van de hersenen is ook mede verantwoordelijk voor onverantwoorde beslissingen die pubers soms nemen, zoals mogelijk het besluit van de 15-jarige Urker om zijn 14-jarige liefdesrivaal dood te slaan.
Overigens, zegt Psychology Today, is er ook nog een andere kant aan deze zaak: op je zeventigste heb je gemiddeld 8 procent van de grijze en witte massa van je volwassenheid verloren. Dat proces van aftakeling gaat na je zeventigste versneld door. Betekent dat dat Bernie Madoff eigenlijk onschuldig, want ontoerekeningsvatbaar is?

 

Bron(nen):   Psychology Today