Kerstgroet van Polanski

De beroemde filmer Roman Polanski stuurde zijn Franse vriend Bernard-Henri Lévy een brief waarin hij iedereen bedankt, die zich de afgelopen tijd had laten horen na de laffe aanhouding van Polanski in Zwitserland. Bernard-Henri Lévy zette op zijn beurt de brief op zijn site (zie de link) en op die manier kan iedereen even meelezen wat Polanski schreef.
Polanski is bijzonder dankbaar voor de vele blijken van medeleven die hij ontving tijdens zijn donkere dagen in de gevangenis van Winterthur. Inmiddels zit hij vast in zijn eigen luxe-chalet in Gstaad, dat hij niet mag verlaten en nog steeds bestaat de kans dat hij aan de Verenigde Staten wordt uitgeleverd en straf zal krijgen voor zijn seksuele avonturen met een meisje van 13.
BHL, zoals de wonderfilosoof in Parijs en omstreken wordt genoemd, heeft zich vanaf het eerste moment fel verzet tegen de aanhouding van de cineast. Een beroemde filmer en dan in het gevang! Voor seks met een kind van 13! Terwijl hij wereldberoemd is! En de meest mooie films maakt! 
Onder leiding van Lévy was de Parijse beau monde in rep en roer (tot en met de minister van Cultuur, Frédéric Mitterrand, die zo op zijn beurt in het gedrang kwam met zijn eigen seksuele escapades met kinderen - in dit geval ging het om jongetjes) en maakte en passant nog eens duidelijk wat voor een barbaren je in Amerika hebt. Want als zo'n wet op seksuele vergrijpen voor iedereen geldt - ja, zelfs voor wereldberoemde mensen, dan is het einde zoek. 
Heerlijk, zoveel engagement. En dat terwijl je al bijna ging denken dat die oude verbondenheid met de verschoppelingen der aarde niet meer bestond en dat de wereld was veranderd in een grote koude klomp steen, maar ziet, in Parijs versaagde men niet.
Intussen zit Polanski in de Zwitserse sneeuw te verrekken van de kou in die miljonairsvilla van hem en laten we maar hopen dat het allemaal goed afloopt.

Bron(nen):   La Règle du Jeu