Nationale opluchting: sinterklaas mag komen van de rechter

De kortgeding rechter heeft zich vandaag gebogen over de vraag of Sinterklaas 18 november mag aankomen in Amsterdam. In haar rechterlijke wijsheid heeft zij besloten dat de heilige gewoon mag komen en dat hij zoveel pieten meenemen mag als hij wil. En in alle gewenste kleuren. Ook over de toelaatbaarheid van gouden oorringen heeft de rechter zich niet uitgesproken. Die mogen dus ook. De burgemeester kan volgens de rechter de vergunning alleen weigeren als er gevaar dreigt voor de openbare orde. Daar is de rechter het niet mee eens. Er dreigt geen opstand vanwege zwarte piet. Tegenstanders van het jaarlijkse kinderfeest vinden Zwarte Piet racistisch en respectloos voor mensen van Afrikaanse afkomst. ''De knecht van Sinterklaas is altijd zwart, nooit wit en heeft altijd kroeshaar'', zei een van de critici die de zaak aanspanden. Het Sinterklaasfeest verbindt niet, maar verdeelt juist, zei hij. Daarom zou de 75ste intocht in Amsterdam zonder Pieten moeten plaatsvinden. Volgens de advocaat van de gemeente kan de aanwezigheid van 500 Pieten alleen worden verboden als er zorgen zijn over de veiligheid voor het publiek of als de openbare orde in het geding is. En dat is in dit geval niet te verwachten, zei hij. De tegenstanders zeggen dat alleen al het racistische element van Zwarte Piet genoeg is om tot een verbod te komen. De rechter gaf de gemeente volledig gelijk. Het feest kan doorgaan.

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. kletsmajoor

  Ik zie dit gesteggel van de ‘zeurpieten’ als een stap in een groter plan. Het lange termijn doel van deze groep (en anderen w.o. mw. Shepherd) is om alsnog herstelbetalingen van landen met een slavernijverleden te krijgen t.b.v. nazaten van slaven. Er ligt echter een groot juridisch obstakel op de weg omdat ze juridisch geen schijn van kans maken met hun claim (te lang geleden, geen directe slachtoffers, causaliteit, etc). Tenzij ze iets kunnen vinden dat een directe link legt tussen de slavernij en actuele praktijken in de voormalige slavernijlanden waardoor nazaten van slaven nog steeds gediscrimineerd worden. Dat is de reden dat zij Zwarte Piet neerzetten als een link naar slavernij.

  Het gevaar van ‘appeasement’, zoals Amsterdam nu doet door Zwarte Piet aan te passen, is dat de ‘zeurpieten’ daardoor kunnen zeggen dat kennelijk de Nederlanders erkennen dat Zwarte Piet discriminatie is en dat er daarmee “dus” een link is van het Sinterklaasfeest anno 2013 naar de duistere tijden van de slavernij. Als de ‘appeasers’ niet oppassen verzeilen de in de rol van ‘nuttige idioten’ in deze kwestie. Het is beter eerst na te denken alvorens zomaar toe te geven aan een soort automatisch schuldgevoel over de eigen voorspoed t.o.v. anderen.

 2. catchit64

  Ik schaam me dood dat ik in die verschrikkelijke stad geboren ben.
  Ga een het land in, weg van de Randstad dan zul je zien dat men heel anders over dit soort dingen denkt. Ze denken na in plaats van te schreeuwen als een kip zonder kop.

 3. Spiegelbeeld

  Eigenlijk is het schrijven van “nieuws” en “verslaggeven” een vorm van eigen mening neerdumpen naar de massa toe. Met de term als rechterlijke wijsheid. Dit zou niet zo geschreven zijn als de rechter tegen de intocht had besloten.

  Ik zie dat ook in ander “nieuws”. Gewoon eigen agenda kiezen van wat je als nieuws kan maken en dan groot neerzetten. En dan vooral herhalen zodat de massa geïndoctrineerd wordt. Wie had ooit gedacht dat racisme en discriminatie in Nederland na WO2 nog zou plaatsvinden? Gewoon blijven herhalen dat moslims slecht zijn en een klein incident uitvergroten en de overgrote meerderheid gewoon negeren. En hoppa je hebt de massa gebrainwashed.

  Zo ook met zwarte piet. Een klein groepje voelt zich gediscrimineerd. Maar vooral de gediscrimineerde surinamers breed uitvergroten en daarover berichten en dan vooral gedurende weken herhalen en de overgrote meerderheid van de surinamers die het niet racistisch vindt gewoon weglaten. Dan merk je dat hoppa de Blanke Nederlander is gebrainwashed. Zijn mening over moslims is het zijn slechte boosaardige beesten/terroristen en surinamers zijn gekwetste groepen die onze cultuur willen ondermijnen.

  http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1377899

Reacties niet toegestaan