Meer dan 100 sterrenzaken in Nederland

Nederland telt nu 105 sterrenrestaurants waaronder een nieuwe zaak met drie sterren en drie nieuwe tweesterrenrestaurants. Ook hebben negen nieuwe restaurants één ster gekregen.

Dat heeft Michelin maandag bekendgemaakt. In Rotterdam zijn er in één klap twee nieuwe tweesterrenzaken bijgekomen: Fred en FG van Francois Geurds. In Amsterdam kreeg Bord'Eau een tweede ster. Beluga in Maastricht behoudt zijn tweede ster, ook al kondigde chef-kok Hans van Wolde een ander concept voor zijn zaak aan.

Ron Blaauw kreeg opnieuw weer een ster voor zijn nieuwe stijl van koken in Ron Gastrobar in Amsterdam. Vorig jaar gooide hij het roer om door een eenvoudiger concept te presenteren.

In de culinaire wandelgangen werden al langere tijd namen van restaurants genoemd die een derde ster zouden verdienen, zoals Interscaldis van chef-kok Jannis Brevet in Kruiningen en De Kromme Watergang in Hoofdplaat van chef-kok Edwin Vincke. Zij moeten opnieuw wachten op de nieuwe ronde, volgend jaar november.

Verschillende Nederlandse sterrenchefs kondigden aan hun concept aan te passen of het roer om te gooien, zoals Van Wolde en Blaauw. ,,Terug naar de essentie, de basis'', stelt Michelin maandag met het uitkomen van de nieuwe gids. ,,Deze ontwikkeling doet de Nederlandse gastronomie zeker geen kwaad, integendeel. Het kwaliteitssegment wordt toegankelijker voor een breder en jonger publiek'', oordeelt Michelin over die vernieuwing.

Het verlies van driesterrenzaak Oud Sluis noemt de bandenfirma een verlies voor de Nederlandse gastronomie. ,,Driesterrenrestaurant De Librije is en blijft een vaste waarde: met ondeugende creativiteit en een uitstekende keuze van ingrediënten. Jonnie Boer vertegenwoordigt met verve het hoogst haalbare driesterrenniveau.''