De hel van Dresden 1945

Met het licht kwam de dood. Om 22.03 op 13 februari 1945 werd de hemel boven Dresden helverlicht met lichtkogels. Het grootste bombardement van de geallieerde boven Duitsland begon. Dresden is voor veel Duitsers kostbaar. In bijna alles wat gebeurde tussen 1939 en 1945 was het Duitse volk dader, maar Dresden is het symbool van het Duitse slachtofferschap. Zozeer ook dat de verhalen over de gruweldaden steeds sterker werden. En wat doe je als er sprookjes ontstaan? Ook in Duitsland benoem je dan een wetenschappelijke commissie.
En inderdaad: het bombardement was verschrikkelijk, maar een stuk minder erg dat de verhalen. Zo waren er geen Britse jagers die boven Dresden na het bombardement jacht maakten op overlevenden.
En dan was er de kwestie van het aantal slachtoffers. De wetenschappers hebben achterhaald hoeveel ton bommen op de stad vielen. Ze hebben ook berekend wat doorgaans de tol aan mensenlevens was van een ton bommen. Die bedroeg bij aanvallen op andere Duitse steden doorgaans één dode per 1.000 kilo bommen. Er waren uitschieters tot 6 doden (Hamburg en Pforzheim). Dat gegeven, plus een nauwkeurig onderzoek van de bevolkingsregisters, dagboeken etc brengt de commissie tot een schatting van 20 a 25.000 doden. De hoogste schatting tot nu toe was 480.000 doden.
Een van de redenen was dat de ultrarechtse NDP het bombardement op Dresden wegstreepte tegen Auschwitz. Dat is nu ontzenuwd. Wie van oorlogshistorie houdt doet er goed aan de link te volgen naar Die Welt.

Bron(nen):   Die Welt