Psychologie: 6 soorten overspel

In Amerika is eigenlijk altijd wel een affaire gaande over overspel. Als het Tiger Woods niet is, de golfspeler, of John Edwards en Bill Clinton, de presidentskandidaat en de president, dan is het wel Sandra Bullock.         .
Niet onlogisch dat Psychology Today orde wil scheppen in alle affaires en zes types onderscheidt:
De seksaffaire
De moeder (of vader) der affaires. Kan het snelste opbloeien, maar dooft meestal ook weer spoedig uit. Sommige mensen, mannen, die gevoelig zijn voor de seksaffaire hebben er vaak vele achter elkaar.
De 'nou zul je het weten ook'-affaire
Na jarenlang te hebben geleden onder je huwelijk wil je het hem of haar betaald zetten. Geen goed idee. Gewoon weggaan geeft minder gedoe. Of je huwelijk verbeteren.
De 'alleen geestelijk' affaire
Is iets echte een affaire als de verliefden geen seks hebben? Het is wel meer dan zomaar een vriendschap. Maar meestal gaat een van de twee niet verder om de primaire relatie niet in gevaar te brengen. Kan niettemin tot veel jaloezie leiden en vervolgens tot een 'nou zul je het weten ook' affaire van een van de bedrogen partners.
De 'all in the Family' affaire
Geen prettig idee, maar schijnt toch veel voor te komen. Mannen die het doen met de zus van hun vrouw en andersom. Vaak omdat het niet zo opvalt en makkelijk te regelen is. Maar als het uitkomt ontstaat meer dan gemiddeld veel gedoe. Niet doen.
De 'het is geen affaire' affaire
Geldt meestal voor vrouwen: die kunnen denken dat de getrouwde partner geen affaire met haar heeft, maar een blijvende relatie is gestart. Hij wacht alleen nog op het goede moment om zijn vrouw te zeggen dat hij gaat scheiden. Dat kan jaren duren. Vraag maar aan Simon Carmiggelt.
In negentig procent van de gevallen breekt het moment dat de partner te horen krijgt dat het huwelijk voorbij is nooit aan.
Maar dan is je leven al weer een stuk voorbij gegaan in een affaire.


 

Bron(nen):   Psychology Today