Cruijff: ‘Ik heb in mijn flat gezeten terwijl er iemand een geweer tegen mijn hoofd hield’

"Je moet weten dat ik aan het eind van mijn loopbaan problemen had. Ik heb in mijn flat gezeten terwijl er iemand een geweer tegen mijn hoofd hield en mijn vrouwe en kinderen vastbond." Sinds 1978 is er onduidelijkheid over de reden waarom de beste voetballer van de wereld Johan Cruijff niet meeging met het Nederlands elftal naar Argentinië. Er zou ruzie zijn over sponsors, over onenigheid tussen Barcelona en de KNVB, of gedoe om geld. Maar niets van dat alles: Johan heeft in een interview met een Spaans radiostation de werkelijke reden onthuld: hij was bang voor een ontvoering. De hierboven beschreven poging liep goed af: hij wist te ontsnappen. Maar de dreiging bleef: "De kinderen gingen naar school onder begeleiding van politie. Maandenlang sliep de politie in ons huis. Ik ging met bewaking naar wedstrijden.
Al die dingen hebben mij kijk op het leven wel veranderd. We wilden ons leven terug en ik kon na dit alles niet spelen in de Wereldcup."

Resten twee vragen: hoe heeft dit dertig jaar geheim kunnen blijven en... zou Nederland met Cruijff de Argentijnen in de finale hebben verslagen...

Bron(nen):   The Guardian