Meer dan 2700 coronadoden in Brazilië, op één na dodelijkste dag

In Brazilië zijn donderdag 2724 nieuwe coronadoden geregistreerd, meldt het Braziliaanse ministerie van Gezondheid. Het betekent de op één na dodelijkste dag voor het land sinds de uitbraak van het coronavirus. Dinsdag werd een recordaantal van meer dan 2800 Brazilianen die binnen 24 uur aan de gevolgen van Covid-19 overleden gemeld.

Er werden donderdag nog eens 86.982 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Woensdag meldden de lokale autoriteiten een recordaantal van meer dan 90.000 besmettingen. In totaal zijn er al ongeveer 11,7 miljoen besmettingen met het longvirus vastgesteld in Brazilië. Zowel het Braziliaanse dodental als het aantal besmettingen zijn het één na hoogste ter wereld, in beide gevallen achter de Verenigde Staten.

Donderdag werd bekend dat de Duitse luchtmacht tachtig beademingsapparaten naar Brazilië gaat vliegen om het land bij te staan bij de behandeling van patiënten. Het land van 214 miljoen inwoners telt momenteel ruim 8300 mensen die in kritieke toestand in ziekenhuizen zijn opgenomen als gevolg van een coronabesmetting. 1,1 miljoen mensen zijn wel besmet maar niet erg ziek.

Brazilië telt circa 66.000 intensivecare-units, verdeeld over de publieke gezondheidszorg en particuliere gezondheidsinstellingen. In het uitgestrekte land zijn echter niet overal de door de federale gezondheidsautoriteiten voorgeschreven aantallen ic-apparatuur beschikbaar.

Hoewel het mede door gemuteerde varianten de verkeerde kant opgaat met de epidemie in Brazilië, blijft de rechts-populistische president Jair Bolsonaro de ernst van het virus bagatelliseren. Woensdag zei Bolsonaro nog blij te zijn dat zijn aanhangers demonstreren tegen regels rond het afstand houden.