Red de aarde. Verf de bergtoppen wit

Absurd of briljant? De toppen van de Andes wit schilderen, zodat gletsjers niet meer smelten. Klimatologen zijn het er nog niet over eens. Maar in ieder geval denkt de Peruaanse uitvinder Eduardo Gold zo de aarde te kunnen redden.  Gold vermoedt dat als je verf op een bergtop aanbrengt, het zonlicht door het witte oppervlak wordt afgestoten. De gigantische witte vlek stuurt het zonlicht en de warmte als het ware weer de lucht in. Daardoor daalt de plaatselijke temperatuur en ontstaat rondom de piek een koud microklimaat. Gevolg: niet alleen de top, maar ook de omgeving van de berg koelt af.
Gold hoopt dat er zo nieuwe gletsjers ontstaan. Hij zond zijn idee naar de wedstrijd 100 ideeën om de planeet te redden en wón. Hij kreeg zo’n 161.000 euro om zijn plan uit te voeren.
Gold trok met vier dorpsbewoners de berg Chalon Sombrero op. Daar proberen ze nu de top, op een hoogte van 4.756 meter, wit te maken. De verf bestaat uit een milieuvriendelijke mix van water, industrieel eiwit en kalk. De medewerkers van Gold verven niet met een kwast, maar storten het mengsel met bakjes over de rotsen. In totaal moeten ze 70 hectare wit schilderen.

Bron(nen):   De Standaard