Anekdotes en een enkele uithaal van Arib bij afscheid Kamerleden

Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib liet zich dinsdag niet verleiden tot alleen sentimentele anekdotes bij het afscheid van de Tweede Kamerleden. De vertrekkers werden weliswaar warm toegesproken, maar Arib bediende zich ook van haar vertrouwde scherpe tong. Zo sprak zij bij vertrekkend DENK-Kamerlid Selçuk Öztürk van de filmpjes die hij ongevraagd van collega's maakte en deelde. "Deze stijl van politiek bedrijven werd niet altijd op prijs werd gesteld, ook niet door mij."

"Vaste prik" was volgens Arib de "jaarlijkse verontwaardiging over het lekken van de Prinsjesdagstukken" van vertrekkend SP-Kamerlid Ronald van Raak. Die gaat na zijn Kamerlidmaatschap verder als hoogleraar Erasmiaanse waarden aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam. "Wat dat inhoudt, weet ik niet maar het klinkt interessant."

Sommige Kamerleden kunnen wellicht verder als BN'er, aldus Arib. Zoals Helma Lodders (VVD). Zij was voorzitter van de commissie waarin de coronabriefings het afgelopen jaar werden gegeven. "De technische briefings trokken heel veel kijkers, op sommige momenten zelfs meer dan een half miljoen." Misschien kan Lodders meedoen met 'Wie is de Mol', opperde Arib.

Voormalig VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff zou volgens de Kamervoorzitter zelfs een eigen tv-programma kunnen beginnen. Hij won immers al eens de tv-quiz De Slimste Mens. Arib prees Dijkhoff ook voor de discussie die hij binnen de VVD heeft aangejaagd over de koers van de partij.

Andere politici hebben juist knap de overstap van BN'er naar de Tweede Kamer gemaakt, memoreert de voorzitter. Zoals Leonie Sazias van 50PLUS. "Van Veronicababe tot Binnenhoftijger. Het zou zomaar de titel van uw politieke memoires kunnen worden."

Van ChristenUnie-Kamerlid Eppo Bruins herinnert Arib zich zijn Bijbelkennis, maar ook dat hij tijdens een aanvaring met Forum-leider Thierry Baudet declareerde dat die "complete utter bullshit" verkondigde. "We schrokken er volgens mij allemaal een beetje van."